fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Sverige i fokus för växande Pinterest

Publicerad: 13 maj 2014, 21:00

Sverige är en prioriterad marknad när amerikanska bildsamlingstjänsten Pinterest satsar på internationell tillväxt. Planen är att växa genom inflytelserika användare, berättar internationella chefen Matt Crystal för Dagens Media. Senare i år kommer första annonslösningen.

Ämnen i artikeln:

Pinterest

KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


– Sverige är ett av länderna vi fokuserar på i den internationella expansionen, sade internationella chefen Matt Crystal när han nyligen besökte Sverige för att träffa de mest tongivande ”pinnarna”.

– Det finns mycket coolt innehåll här och vi vill att det ska vara pin-bart.

Sedan i höstas finns Pinterest på svenska, översatt med hjälp av användarna, och nu ligger företagets fokus på att öka användandet bland svenska konsumenter och varumärken.

– Vi växer genom att folk rekommenderar oss till sina vänner. Därför är det viktigt att träffa inflytelserika svenska användare, vi vill höra deras synpunkter på hur de använder tjänsten och vad vi kan bli bättre på, säger Matt Crystal.

Pinterest är en digital bildsamlingstjänst där användarna skapar personliga anslagstavlor, eller boards, där de samlar bilder från internet genom att ”pinna” dem. Användarna kan även följa varandras boards.

Sajten lanserades 2010 och har i dag nästan 70 miljoner användare i månaden – de flesta av dem kvinnor bosatta i USA. De största kategorierna är mode, inredning, resor, mat och gör-det-själv.

Företaget offentliggör inga upp­gifter om hur stort användandet är i Sverige i dag, men enligt Orvesto använder knappt 290 000 svenskar tjänsten.

Enligt Matt Crystal har antalet användare i Sverige ökat med 170 procent sedan förra året.

– För något år sedan hade många svenskar aldrig hört talas om Pinterest. Nu är vi i ett läge där de flesta har hört namnet och många är nyfikna, men de vet inte hur de ska använda tjänsten, säger han.

På annonsör­sidan finns motsvarande situation. Många varumärken är intresserade, men vet inte hur de ska använda Pinterest för att bygga sitt varumärke eller nå konsumenterna. Men i takt med att fler konsumenter börjar använda tjänsten, ökar incitamenten för företagen att skaffa en strategi för sajten, tror Matt Crystal.

I Sverige har många shopping­sajter lagt till en ”Pin it”-knapp för att produkterna ska bli lättare att dela. Däremot är det få som har lyckats samla följare till sina egna Pinterestsidor, utöver Ikea och H&M som har många internationella följare.

– Det främsta skälet för varumärken att intressera sig för Pinterest är att det driver trafik till den egna sajten, säger han.

En bild som har pinnats en gång delas, eller ”repinnas”, i genomsnitt tio gånger, berättar han, och varje klick leder till sajten där bilden ursprungligen publicerades – i många fall en webbshop.

Genom att starta en egen Pinterestsida, med egna boards, får företagen information om hur många som delar bilderna, hur många som har sett dem och hur stor trafik delningarna driver. Pinterest själva har ingen statistik över hur ofta en pin eller repin leder till försäljning, men det finns en hel del e-handlare i USA som vittnar om försäljningsskjutsar tack vare Pinteres­t.

– Man använder Pinterest för att upptäcka saker man tycker om, och sedan ger man sig ut och upplever dem, säger Matt Crystal.

Pinterest har inte haft några stora intäkter sedan starten, men lanserar snart sin första annonslösning – promoted pins – i USA. Lanseringen sker i samarbete med några utvalda samarbetspartners, men om det slår väl ut räknar Matt Crystal med en bred lansering nästa år, troligen även i Sverige.

Annonserna liknar vanliga pins, men är annonsmärkta. Placeringen baseras på användarnas intressen. Förhoppningen är att kunna bidra med relevant innehåll som användaren inte skulle hitta annars.

– Vi ville göra en annonsprodukt som förbättrar upplevelsen för användarna, och inte stör. Eftersom Pinterest redan i dag ofta används som inspiration för köp så tror jag att vi kan göra en annonsprodukt som känns naturlig tillsammans med resten av innehållet, säger Matt Crystal.

80 procent är kvinnorIkea är största företaget

Digital bildsamlingstjänst, eller ”visual discovery and planning tool”, där användarna samlar bilder från internet på personliga anslagstavlor, boards. Användarna kan även följa varandras boards.

Grundades 2010 i USA.

60 miljoner månadsaktiva användare, enligt Comscore. 80 procent är kvinnor.

75 procent av trafiken kommer från mobilen.

Trafiken utanför USA ökade med 125 procent under 2013.

Lanserar första annonsformatet – promoted pins – i USA andra kvartalet 2014.

286 000 användare i Sverige våren 2014, enligt Orvesto.

Största svenska företaget är Ikea, vars amerikanska konto har 128 000 följare (Ikea Sverige har 8 000).

H&M har 30 000 följare.

Det största svenska kontot är inspirationsbloggen Pejper med över sju miljoner följare.

Andra populära svenska pinnare är bland andra ad:n Dejan Mauzer, som har 200 000 följare, och Emmas designblogg med 100 000 följare.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev