Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Sverige bäst på internet

Publicerad: 6 september 2012, 08:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:12

Sverige är det land som är bäst på att använda internet. Det säger Tim Berners-Lee, skaparen av World Wide Web.


DT

Dante Thomsen


Det är CNN som skriver om rapporten, som alltså är författad av internetpionjären Tim Berners-Lee.

Enligt studien, som publicerades av World Wide Web Foundation tidigare i dag, är Sverige det land som är bäst i världen på att använda internet. På andra plats i den 61 länder långa listan hamnar USA, medan Yemen, Zimbabwe och Burkina Faso alla ligger i botten.

Att Sverige slog USA beror bland annat på att en större andel av de svenska invånarna är uppkopplade jämfört med USA. Medan tre fjärdedelar använder internet i USA är hela 90 procent av svenskarna uppkopplade.

"Samtidigt har USA en lägre andel hushåll med en dator än flera länder. Bland dem Kanada, Irland, Japan och Norge", står det i rapporten.

Det internettätaste landet är Island, där nära 96 procent av befolkningen använder internet. Samtidigt har Singapore världens snabbaste internet.

Men rapporten varnar också för hot mot internet.

– Webben är en global konversation. Ett ökat förtryckande av det fria ordet, både online och offline, är det enskilt största hotet mot internet i framtiden, säger Tim Berners-Lee i ett uttalande.

Rapporten bygger bland annat på hur stor andel av landets befolkning som är uppkopplad, hur många datorer det finns i landet, hur snabb uppkopplingen är samt vilken nytta internet har gjort för landets ekonomi.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev