Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Svenskar Emmy-nominerade för välgörenhetsprojekt

Publicerad: 25 Februari 2011, 10:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:20

Svenska produktionsbolaget ”The company P” tillsammans med Tim Kring, mannen bakom Golden Globe-belönade ”Heroes” är nominerade till en Emmy för projektet ”Conspiracy for good” – delfinansierat av Nokia.


Det är svårt att definiera vad ”Conspiracy for good” egentligen är – lika delar välgörenhetsprojekt, underhållning och spel är i alla fall ett försök. Christopher Sandberg, exekutiv producent för projektet och kreativ chef på ”The company P” berättar att idén föddes under ett möte han hade med Tim Kring.

– Han ville skapa en unik sorts underhållning där publiken skulle vara delaktig i händelserna. Vi utbytte lite idéer och kom fram till det som sedan blev Conspiracy for good.

Conspiracy for good startade på webben med blogginlägg och filmklipp om företaget Blackwell-Briggs som ville dra en oljepipeline genom en afrikansk by. En motståndsrörelse formades och celbriteter som JJ Abrams, Ringo Starr, Dave Stewart från Eurythmics och Matt Osman från Suede gick ut med att de stödde rörelsen. Filmklipp inifrån Blackwell-Briggs ”läcktes” ut på Pirate Bay och bilden av en synnerligen ondskefull organisation framträdde.

– Folk förstod inte först att det hela var på låtsas och var upprörda över vad företaget tänkte göra i den här fattiga afrikanska byn som finns på riktigt, säger Christopher Sandberg.

Ledaren för motståndsrörelsen, den jagade skolläraren Nadirahs öden kunde följas varje vecka genom olika webbklipp och snart involverades också publiken. Genom ett samarbete med Nokia och tekniken ”augmented reality” som gör att användaren kan se en film i sin mobil – som utspelar sig på samma plats där användaren befinner sig – om kameran aktiveras på förvalda ställen. Ledtrådar spreds på internet och deltagarna i spelet har jagat runt hela Europa efter ledtrådar i spelet. Nokias telefoner syntes också flera gånger i de olika videoklipp som spreds för att föra historien framåt. 

– Genom Nokias teknik kunde deltagarna på plats följa Nadirah och så att säga gå i hennes fotspår och hitta ledtrådar. Alltihop slutade i London dit hundratals personer sökte sig, det var till och med några som flög in från Kanada.   

Bakom kampanjen/projektet stod en rad olika välgörenhetsorganisationer och under resans gång lyftes olika problem på den afrikanska kontinenten fram för att öka västvärldens förståelse för dem.

– Det här var i grunden ett underhållningsprojekt men när vi ändå gjorde det valde vi att knyta det till olika välgörenhetsprojekt för att samtidigt kunna bidra med det vi kunde.

Den afrikanska by där allt startade fick till exempel via organisationen ”Room to read” tre nya bibliotek och 50 flickor fick möjlighet att studera vidare på stipendier från organisationen.

– Det här är andra gången vi blir Emmy-nominerade. Jag tror faktiskt vi är ensamna i Sverige om det, säger Christopher Sandberg.

Se informationsfilmen för Conspiracy for good här.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.