Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Svenska Karateförbundet skriver öppet brev till media: "Missbruk av benämningen Karate"

Publicerad: 3 December 2015, 07:20
Uppdaterad: 9 December 2015, 12:40

Svenska Karateförbundet vädjar till media att sluta nämna Karate i samband med våldsrelaterade nyheter.


Idag skriver Svenska Karateförbundet ett öppet brev till media där de vädjar till samtliga medier och journalister som överväger att använda "karate" i sin rubricering, att i fortsättningen göra det med större försiktighet.

"Det är frekvent förekommande att namnet på vår idrott – Karate, används i samband med text och rubrik där våldsrelaterade nyheter speglas. Vi anser att det är ett missbruk av benämningen", skriver de i brevet.

Vidare menar man att det i de fall det inte går att avgöra om gärningsmannen är en karateutövare, inte finns belägg för att använda termer som "karatesparkar" eller "karateman" och att det är "högst olyckligt" att media väljer att anamma en fördomsfull inställning mot karate i författandet av artiklar och nyheter. "Det tyder på okunskap och generiskt tänkande".

"Ni förringar värdet på en anrik idrott med cirka 20.000 utövare i Sverige, varav en stor del idag är barn. Ska exempelvis dessa barn behöva komma till skolan och inte våga berätta om vilken idrott de utövar för att rubriken i tidningen dagen innan stämpar karate som något kriminellt och förkastligt?" frågar man sig i brevet.

Svenska Karateförbundet skriver vidare att man har medvärden inom idrotten som kommer i skymundan när fokus verkar ligga på att skapa mest uppmärksamhet. Mervärden såsom respekt och ödmjukhet inför varandra och sin omvärld.

"Grundtesten i detta är att även om vi tränar på det sätt vi gör så är vårt främsta mål att aldrig behöva använda våld".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.