Svenska journalister föredrar bloggare

2009-12-10 09:53  

En ny studie från Infopaq visar hur skandinaviska journalister använder sociala medier i jobbet. I Sverige vänder man sig oftast till bloggarna.

Hur journalister använder sig av sociala medier skiljer sig mellan de skandinaviska länderna, visar en undersökning från Infopaq.

Medan de norska journalisterna föredrar att hämta information från Twitter, söker sig de svenska till bloggarna. De danska journalisterna, å andra sidan, använder knappt de sociala medierna överhuvudtaget.

– Det är stora skillnader mellan de skandinaviska länderna på många områden och så även när det gäller journalisternas användning av sociala medier som arbetsverktyg. Det har stor betydelse för hur företagen bör förhålla sig till dialogen kring deras varumärken i sociala medier, säger Ulf Lindholm, medieanalytiker på Infopaq i ett pressmeddelande.

99 slumpmässigt utvalda journalister på rikstäckande tidningar samt bransch- och facktidningar deltog i Infopaq-undersökningen, som visar att 77 procent av de svenska journalisterna använder sig av sociala medier på veckobasis.

I Norge är siffrorna 99 procent att jämföra med danskarnas blygsamma 27 procent.

Men trots att skandinaviska journalister i större utsträckning använder sig av icketraditionella källor, är gemensamt för länderna att sociala medier som källor primärt används för att finna nischad information och inte generella nyheter.

Ulf Lindholm pågår dock att det pågår stora förändringar mellan sociala medier och redaktionella medier.

– Det har skett en professionalisering bland bloggare, många av journalisterna på medieföretagen bloggar själva och traditionella medier har börjat bjuda in läsarna att ta en aktiv roll i arbetet. Jag tror att väldigt många ”gamla” journalister kommer att finna sig väl tillrätta i det nya medielandskapet, säger Ulf Lindholm.

Amina Djemili

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt