Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Svenska institutets blockeringslista JO-anmäls

Publicerad: 17 Maj 2017, 06:28
Uppdaterad: 17 Maj 2017, 08:18

UPPDATERAD. Flera personer har anmält Svenska institutet till justiteombudsmannen för att ha blockerat tusentals konton från Sveriges officiella Twitterkonto @sweden. "Vi borde ha insett vidden av det ställningstagande som vi gjorde", säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI.


Ämnen i artikeln:

TwitterSvenska InstitutetSverigedemokraterna

Det var i förra veckan som Svenska institutet (SI) valde att blockera över 14 000 Twitterkonton i sitt arbete med att motverka näthat, vilket Dagens Media berättade om igår.

Under veckan gästades Sveriges officiella Twitterkonto @sweden av nätexperten Vian Tahir, som använde sig av blockeringslistan med SI:s godkännande.

Enligt myndigheten bestod blockeringslistan av internationella och svenska konton som "ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter".

Sju personer har nu anmält händelsen till justitieombudsmannen (JO), enligt nyhetsbyrån Siren.

"Som myndighet har de tagit ett politiskt beslut som inte är deras att ta", skriver en av anmälarna.

"De har med detta beslut gjort en rejäl buckla i åsiktsfriheten och låst dessa ute från det offentliga samtalet", skriver en annan.

Listan över blockerade namn har inte offentliggjorts, men bygger enligt DN till stor del på Vian Thairs privata blockeringslista, som läckte ut.

På den listan ska bland annat Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, Israels ambassadör Isaac Bachman, organisationen Inte Rasist Men, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och författaren Jonas Gardell finnas.

"Vi kände oss maktlösa"

Under tisdagen valde SI att häva blockeringarna och samtidigt be om ursäkt till de som kände sig blockerade på felaktiga grunder. Myndigheten välkomnar JO-anmälningarna.

– Att kunna JO-anmäla är en del av vårt demokratiska system, och vi ser själva att vi måste gå till botten av vårt agerande i den här saken, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI till Dagens Media.

Ni gjorde ju den här listan med syfte att motverka näthat – hur tror du det kommer sig att det blev fel?

– Dels borde vi ha insett vidden av det ställningstagande som vi gjorde. Med den informationen vi hade då tog vi tyvärr ett annat beslut. I den snabba digitala världen förstår vi att man måste ge den här typen av beslut lite mer tid. Dessutom inser vi att vi borde varit mer kritiska till den stora mängd konton som blockerades. Vi är otroligt ledsna att det vi avsåg som en skyddsåtgärd för våra curatorer ledde till att vi stängde ute massor av människor som vi faktiskt vill ha en dialog med. Det blev fruktansvärt fel.

Jenny Ljung säger att SI nu behöver ha en bredare dialog med expertis utanför myndigheten för att komma fram till hur man bör hantera näthatet på ett bättre sätt.

– Vi behöver utbyta erfarenhet och diskutera mer kreativt hur man kan hantera problemet med näthat. Vi kände oss väldigt maktlösa när vi använde blockeringslistan som en åtgärd, i och med att näthatet har blivit fruktansvärt obehagligt, framför allt för de enskilda som twittrar från @sweden.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.