söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Svenska institutet ber om ursäkt för blockeringslista

Publicerad: 16 maj 2017, 12:45
Uppdaterad: 16 maj 2017, 12:59

Bild: Curators of Sweden

Svenska institutet möttes av hård kritik efter att man blockerat över 14 000 Twitterkonton med syfte att motverka näthat. Nu väljer myndigheten att upphäva blockeringarna.

Ämnen i artikeln:

TwitterSverigedemokraternaSvenska Institutet

AT


Sveriges officiella Twitterkonto, @sweden, styrs av en ny twittrare varje vecka som får ge sin bild av Sverige.

Igår måndag berättade Svenska institutet (SI) att man valt att blockera över 14 000 Twitterkonton i jobbet mot det växande näthatet, som man menar har drabbat kontot hårt.

Under den 8-14 maj gästades Sveriges Twitterkonto av Vian Tahir, som är expert på nätsäkerhet. Under sin vecka som twittrare på @sweden använde hon sig av blockeringslistan med SI:s godkännande.

Enligt myndigheten bestod blockeringslistan av internationella och svenska konton som "ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter". 

– Vi har sett att näthatet främst drabbar kvinnor, personer som tillhör en minoritet och dem som uttrycker starka åsikter. Om en curator representerar alla tre variablerna, vet vi att det blir en tuff vecka på @sweden-kontot, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI, i ett uttalande på den egna sajten.

Listan över blockerade namn har inte offentliggjorts, men bygger till stor del på Vian Thairs privata blockeringslista, som nu har läckt ut. Det skriver DN.

På den listan ska bland annat Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, Israels ambassadör Isaac Bachman, organisationen Inte Rasist Men, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och författaren Jonas Gardell finnas.

Att en myndighet att valt att blockera tusentals konton på samma gång har gett upphov till hård kritik. På grund av det väljer nu SI att ta bort förra veckans blockeringar, och ber samtidigt om ursäkt till dem som blockerats felaktigt.

I ett uttalande säger Jenny Ljung att många har hört av sig till SI och varit upprörda över att de blockerats från @sweden på felaktiga grunder.

– Vi ser att det väcks många frågor om hur vi som myndighet bör agera när det gäller blockeringar på Twitter. De personer som vi har bidragit till att blockera på ett felaktigt sätt vill vi uppriktigt be om ursäkt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev