Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Svensk Handel: "Möjligt att Apple slår ut konkurrenterna"

Publicerad: 19 September 2014, 07:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:28

Svensk Handels betalansvarige Bengt Nilervall kommenterar Apples nya mobila plånbok.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelApple

En mobil plånbok, Apple pay, är inkluderad i Iphone 6. Det är ett stort steg för hela den mobila plånboks-branschen, där Apple nu möter konkurrenter som Wywallet, Seqr och Swish.

– Det är helt klart en viktig pusselbit för att få betalning med mobil på agendan. Så fort Apple gör något, och i den volymen, så blir det uppmärksammat. Och konkurrenterna får ökad medvetenhet om hur Apple ser på utvecklingen. Vi går mot digitala betalningar, så i grund och botten tycker vi att det är bra med Apples lansering, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel, till Dagens Media.

Men bara för att det är jätten Apple som kliver in på marknaden betyder det inte att manegen är krattad. I onsdags meddelade till exempel detaljhandelsjätten Wallmart att de inte kommer samarbeta med Apple pay.

Wallmart är dock i grunden positiv till digitala betalningar, men har valt att istället samarbeta med Currentc, då det bolaget – till skillnad från Apple pay – inte bygger tekniken på betal- och kreditkort, skriver The Paypers.

– Det är ett statement, när Wallmart säger nej tack är den en markering. Wallmart har ju markerat ganska hårt mot hela avgiftsstrukturen, och det är ännu oklart hur Apple pays avgiftsstrukturer kommer se ut, säger Bengt Nilervall.

När Apple presenterade sin nya mobila betalfunktion förra veckan stod det även klart att man satsat på den så kallade NFC-tekniken (near field communication/närfältskommunikation). En bluetooth-liknande teknik som tidigare inte ingått i Iphone. NFC-tekniken har funnits i flera år, men aldrig fått något genombrott.

– NFC-debatten har hackat senaste åren. Nu är det en till växel som läggs in. Betalning med NFC-tekniken använder ju inte handelns kortterminaler, och chip-kort sliter rätt hårt på terminaler. Där har Apple pay en fördel, och de flesta terminaler som rullar ut idag har NFC-tekniken integrerad.

Tror du Apple pay kommer slå ut befintliga konkurrenter?

– Apple är så pass stora att det är möjligt. Mastercard samarbetar med Apple pay, och då kan man tänka att Mastercards egna tjänst Masterpass, som också är en mobil betalningsplånbok, kommer känna av konkurrensen.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelApple

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.