fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

SvD och DN svarar på priskritiken

Publicerad: 24 november 2010, 13:26

Mediehusen presenterar Ipad-applikationer på löpande band. Bloggosfären är delad angående de tekniska lösningarna men överens om prisbilden – den är för hög.

Ämnen i artikeln:

IpadBonnierBonnier NewsDagens IndustriPontus SchultzDagens Nyheter

HW

Henrik Widell


Att läsa SvD på Ipad kostar 28 kronor per dag eller 185 kronor i månaden om man inte är prenumerant. Prenumeranterna klarar sig undan med en månadskostnad på 29 kronor.

– Vi har en differentierad prisbild mellan befintliga prenumeranter och de som bara väljer att prenumerera på Ipad. Jag tycker inte att det är så dyrt, det är en rimlig nivå som vi bedömer det, säger Ebba Annell, chef för affärsutveckling på SvD.

SvD har grundat sitt pris på ett flertal benchmarkstudier och av erfarenheter vad som har fungerat utomlands.

– Men vi är samtidigt ödmjuka, det här är en ny kanal och inget vet riktigt hur det kommer att fungera. Vi uppmanar alla användare att mejla in sina synpunkter till oss vad gäller innehåll, kvalitet och prisbild.

Saknar diskussionen om priserna grund?

– Det känner jag att jag inte vill kommentera.

Månadspriset för en prenumeration på DN blir 99 kronor för prenumeranter och 199 för icke prenumeranter. Motsvarande summor för Sydsvenskan ligger på 119 kronor och 229 kronor. Priserna för DI är ännu inte klara men sägs bli ännu högre.

– Om man som användare tror att man får en pdf-version av papperstidningen kan jag förstå att man upplever det här som dyrt, säger Pontus Schultz, affärsutvecklare på Bonnier.

Bonniers studier har visat att befintliga prenumeranter är beredda att betala mellan 50-70 procent av prenumerationspriset för Ipad-versionen av sin tidning.

– Tekniken har kommit ifatt den redaktionella ambitionen och den produkt som vi gör tror jag att läsarna är beredda att betala för. Men nu i början är inte ambitionen att sälja en massa Ipad-prenumerationer utan att finnas där, bygga en förväntan som vi sedan kan svara upp mot när läsarna till slut köper produkten.

I internets begynnelse skapades en gratiskultur som Pontus Schultz ser fortfarande lever kvar.

– Tidningarna tänkte att de lika gärna kunde slänga ut materialet på nätet också och dra in några extra annonskronor. Om man förlänger ekvationen om gratiskulturen på nätet så är det ju så att allt blir digitalt. Därför måste vi skapa en produkt som folk är villiga att betala för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev