Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDigitalt presenteras av:

SvD ”liverapporterar” från Palme-mordet

Publicerad: 26 Februari 2016, 14:06
Uppdaterad: 26 Februari 2016, 14:11

Svenska Dagbladet lyfter fram de bästa vittnesmålen från mordnatten för att uppmärksamma 30-årsdagen av mordet på Olof Palme.


Ämnen i artikeln:

SvD

Klockan 00.20 skickar TT ut ett flashtelegram: ”Olof Palme död”.

På söndag är det 30 år sedan Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm. Mordet, som fortfarande är olöst, skakade om en hel nation och har fortsatt att engagera sedan dess.

För att uppmärksamma 30-årsdagen gör Svenska Dagbladet en liverapportering minut för minut där läsarna får följa timmarna före och efter mordet som om det vore i realtid.

Händelsen berättas i liveformatet Scribble och pågår från 20.00, när paret Palme lämnar sin bostad, till 01.30.

– Det här är ett spännande sätt att skildra det som hände den där natten och återskapa de känslor och tankar som fanns. Många av våra läsare var inte ens födda när skotten föll på Sveavägen och för dem är det ett levande sätt att berätta vad de tidigare bara hört talas om, säger Björn Hygstedt, kommunikationschef på SvD, till Dagens Media.

Mats Hayen, som är Stadsarkivets arkivarie, har gått igenom den 10 000 sidor tjocka Palme-utredningen och plockat fram vittnesmål från kvällen som historien berättas genom. Mot slutet av liverapporteringen kommer också personliga minnen från mordnatten från SvD:s läsare att publiceras.

– Man ska hela tiden känna att det är realtid. Det här är ett nytt format som vi inte har prövat förut. Det är kul, även om ämnet är mycket mycket tragiskt, säger Björn Hygstedt.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

SvD

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev