Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

SvD lanserar historiskt arkiv

Publicerad: 31 Oktober 2016, 14:48
Uppdaterad: 31 Oktober 2016, 15:00

SvD lanserar webb-arkiv med över 1,5 miljoner tidningssidor. "Att se hur tidningen förändrats och hur vårt varumärke under så många år levt med i sin historia är fascinerande", säger SvD:s utvecklingsredaktör Ola Henriksson.


Ämnen i artikeln:

SvD

Från och med imorgon kommer det vara möjligt att läsa SvD-artiklar från tidningens första nummer 18 december 1884, när SvD:s lanserar historiskt arkiv.

Sammanlagt kommer arkivet innehåll mer än 1,5 miljoner tidningssidor som nås via webben.

På arkivets öppna startsida kan besökaren se SvD:s förstasida för tio, 50 och 100 år sedan och dessa sidor uppdateras varje dag.

Genom arkivet kan till exempel kolla in hur förstasidan såg ut den dagen man föddes eller uppleva historiska händelser.

– Arkivet är en spännande exposé över svensk journalistik och över hur SvD bevakade och skrev – när det faktiskt hände. Det är väldigt roligt att kunna erbjuda våra prenumeranter denna kulturskatt, säger SvD:s chefredaktör Fredrik Karén i ett pressmeddelande. 

Förutom att lansera arkivet anordnar även SvD en tävling där läsarna får plocka fram "guldkorn" ur arkivet. Tanken är att man ska kora de mest speciella förstasidorna, de bästa personliga guldkornen och de mest okända faktauppgifterna om historiska personer och händelser. Och att spåra historiska artiklar som aldrig skulle kunna publiceras i dag.

– Det är ett enormt material som vi nu tillgängliggör för våra läsare, det mest heltäckande tidningsarkivet som någon svensk tidning erbjudit sina sina läsare. Att se hur tidningen förändrats och hur vårt varumärke under så många år levt med i sin historia är fascinerande, säger SvD:s utvecklingsredaktör Ola Henriksson  som ansvarat för det projektet i ett pressmeddelande.

För att locka läsare till arkivet drar SvD även igång en kampanj på Twitter där historiska händelser uppmärksammas.

Imorgon kommer den första kampanj-tweeten handla om den första vätebomben på Eniwetok-atollen, som detonerade den 1 november 1952.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.