Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Strängare krav på sociala medier i Storbritannien

Publicerad: 13 februari 2020, 15:59

Sociala medieplattformar som exempelvis Facebook avgör i dag själva vilket innehåll som ska finnas där. Nu vill Storbritanniens regering att kraven skärps.

Foto: Flickr

Det brittiska kontrollorganet Ofcom ska övervaka och se till att de sociala plattformarna agerar snabbt med att ta bort skadligt innehåll från bolagens plattformar, rapporterar Reuters.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Den brittiska regeringen vill införa strängare krav på sociala medier som Facebook och Google när det kommer till att säkerställa att inget skadligt innehåll finns på mediebolagens plattformar. 

I dag utgår de sociala mediebolagen från regler och villkor som de själva satt upp – så länge innehållet inte kränker de lagar och regler som finns på de enskilda marknaderna. 

Men nu vill Storbritanniens regering säkerställa att de sociala medierna hanterar innehåll som betraktas som skadligt på allvar och ger det brittiska kontrollorganet Ofcom i uppgift att övervaka hur bolagen agerar när kränkande inlägg dyker upp. 

Enligt Reuters väljer Storbritannien att skärpa övervakningen på området på grund av att regeringen anser att de brittiska lagarna inte har hängt med i den teknologiska utvecklingen. Detta har inneburit att utsatta användare har behövt förlita sig på att sociala mediebolagens egna regler och vilkor varit tillräckliga när opassande innehåll publicerats på medieplattformarna. 

Enligt Reuters är både Facebook och Google i grunden positiva till strängare regler kring hur skadligt innehåll ska hanteras. Men samtidigt framhåller sociala medie-jättarna att skärpta regler innebär ett yttrandefrihetsdilemma.

– Det är en komplex situation eftersom initiativet syftar till att skydda människor, utan att samtidigt skada yttrandefriheten på nätet, säger Facebook-chefen Rebecca Stimson till Reuters. 

Olika länder har hanterat problematiken med skadligt innehåll på sociala medier på olika sätt. I Tyskland introducerades 2018 en lag som innebär att de sociala medieplattformarna riskerar böter uppemot 50 miljoner euro om skadligt innehåll ligger kvar i över 24 timmar. Och i Australien kan medieplattformarnas tekniska chefer få fängelsestraff i upp till tre år, alternativt att bolaget riskerar böter upp till 10 procent av bolagets globala omsättning, skriver BBC.

För närvarande är det inte klart vilka konsekvenserna blir för de sociala medier-plattformar som bryter mot de skärpta reglerna.

Patrik Karlsson

Reporter

patrik.karlsson@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.