Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Storm kring Nyheter24:s "Hen-krönika"

Publicerad: 25 November 2013, 09:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:55

En krönika på Nyheter24 om urartad feminism, grottmän och "hen" har väckt starka reaktioner i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Nyheter24

I krönikan, som publicerades i lördags, skriver skribenten och Nyheter24-praktikanten Gabriella Bark om sitt hat mot ordet "hen" och om hur "hela jämställdhetsgrejen" gått för långt.

"Jag ska vara helt ärlig. Ordet hen får mig som kvinna att längta tillbaka till tiden då vår enda uppgift var att sära på benen och hålla brasan vid liv. Missförstå mig rätt, jag är tjej och jag är helt för jämställdhet, men det börjar gå för långt. Låt män vara män, och kvinnor vara kvinnor. " skriver hon bland annat.

På bara två dagar har krönikan har rekommenderats över 50 000 gånger på Facebook. Samtidigt har publiceringen har också fått mycket hård kritik.

En av dem som är kritiska är Metros sociala medier-redaktör Jack Werner.

I en krönika publicerad på Internet Worlds sajt skriver han att hen-krönikan är en " monumental dikeskörning som visar hur det går när en svag chefredaktör glömmer bort allt utom klicken".

Han menar att Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson borde tagit sitt ansvar och stoppat krönikan.

" För en chefredaktör är en chefredaktör för att han har ett särskilt ansvar. Han läser saker innan de publiceras, kontrollerar att de håller en viss nivå och sätter stopp för dåliga idéer".

Jack Werner tycker också att Henrik Eriksson svikit Gabriella Bark, som alltså är praktikant på Nyheter24, i och med publiceringen.

" Han är så rutinerad att han måste ha vetat vad som skulle hända när sidans halvmiljon läsare mötte texten, och borde ha satt stopp för den. Om Gabriella Bark förlorat framtida jobbchanser genom den negativa uppmärksamheten denna krönika fått är det delvis hans ansvar".

I ett inlägg på Facebook kommenterar Henrik Eriksson kritiken mot krönikan så här:

"Ingen behöver hålla med Gabriella i det hon skriver. Det är inte heller Nyheter24s åsikt hon uttrycker. Det är hennes egen och den har hon sin fulla rätt att yttra. Som chefredaktör kommer jag inte recensera någon krönika vi publicerar. Däremot är det en viktigt debatt Gabriella har dragit i gång. Jag blir dock ledsen när jag ser personer på Twitter och Facebook som hoppar på Gabriella. Ge er in i debatten i stället. Mejla mig ett inlägg i debatten. Vi låter er gärna komma till tals. Men ge fan i personliga påhopp".

När Dagens Media når Henrik Eriksson säger han:

– Det jag skriver på Facebook är min enda kommentar. Men vi kommer att publicera en svarskrönika av Viktor på redaktionen.

Har ni fått mycket kritik?

– Som med alla krönikor vi publicerar är det både och. Kritik och hyllningar. Det är ett ämne som berör.

Den artikel som i dagsläget har delningsrekordet på Nyheter24.se är en artikel om män som testar på smärtan i att föda barn genom simulerade värkar. Den har delats över 13 000 gånger på Facebook och rekommenderats över 70 000 gånger.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Nyheter24

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.