fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Stopp för utländsk spelreklam på Expressen och Aftonbladet

Publicerad: 9 december 2016, 07:42
Uppdaterad: 9 december 2016, 16:17

Fortsatt reklam för utländska spelbolag på Aftonbladet och Expressens webbsajter kan kosta 45 000 kronor i vite per dag. Lotteriinspektionen avslår därmed tidningshusens överklaganden från 2013.

Ämnen i artikeln:

Expressen.seAftonbladet.seLotteriinspektionen

VE

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se


Lotteriinspektionen beslutade i september 2013 att förbjuda utländsk spelreklam på Aftonbladets och Expressens sajter.

Det så kallade främjande­förbudet i den svenska Lotterilagen innebär att det är förbjudet att främja deltagande i utländska spel, vilket innebär en begränsning av medieföretagens möjligheter att ta in annonser för utländska spelbolag. Enligt Lotterinspektionen utgör sådan annonsering därför vitesföreläggande.

Expressen och Aftonbladet överklagade beslutet och menade bland annat att tillämpningen stred mot EU-rätten. Men mediehusen får inget gehör hos i förvaltningsrätten, som nu får rätt att förelägga tidningsbolagen vid vite med 45 000 kronor för varje dag som länkar till utländsk spelreklam påträffas på webbsidorna.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar domen i ett sms till Dagens Media:

– Denna långa process fortsätter nu med nya turer i rättssystemet i rättssystemet, trots att vi tidigare till och med varit i både Högsta domstolen och Europadomstolen för att hävda rätten att få sprida kommersiella budskap i form av reklam för lagliga, börsnoterade och ofta svenskägda bolag som verkar inom EU.

Vad händer nu?

– I det korta perspektivet påverkar inte detta utslag något, i det långa perspektivet kommer en statlig licensmodell som ju ska reglera spelreklam.

– Vi försvarar möjligheten att få informera publiken också i form av reklam.

Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén vill inte kommentera domen och hänvisar till Aftonbladets jurist.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev