Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Stephen Fry: "Facebook och andra plattformar borde klassas som publicister"

Publicerad: 30 Maj 2017, 06:58
Uppdaterad: 30 Maj 2017, 07:28

"För närvarande undviker de att ta ansvar för sitt innehåll, eftersom att de kan hävda att de bara är plattformar, snarare än publicister. Med tanke på att de idag är en stor nyhetskälla för 80 procent av befolkningen är det helt klart en absurd avvikelse", sade Stephen Fry om Facebook under talet. Bild: Wikimedia commons

Brittiske komikern och teknologientusiasten Stephen Fry presenterade sin "reformation" av internet under en festival i helgen. Huvudbudskapet: sociala medieplattformar som Facebook bör omedelbart börja klassas som publicister.


Ämnen i artikeln:

FacebookTwitter

Under litteraturfestivalen Hay i Wales som ägde rum under helgen presenterade Stephen Fry vad han kallar sin "reformation" av internet. Där anklagade han sociala medier-plattformar för att vägra ta ansvar för de "farliga, förolämpande, inflammatoriska och falska företeelser" som äger rum på plattformen, vars effekter han menar riskerar att få juridiska konsekvenser för traditionella medier. Det skriver The Guardian.

Stephen Fry är komiker, författare och regissör bland mycket annat, och betraktas dessutom som en stor teknologientusiast – han köpte sin första dator 1982 och var en tidig anhängare av internet och sociala medier.

Huvudbudskapet under brittens tal var att sociala medier-plattformar såsom Facebook – som han själv kallar nyhetsbyråer – omedelbart ska börja klassas som publicister.

"För närvarande undviker de att ta ansvar för sitt innehåll, eftersom att de kan hävda att de bara är plattformar, snarare än publicister. Med tanke på att de idag är en stor nyhetskälla för 80 procent av befolkningen är det helt klart en absurd avvikelse", sade han.

Han argumenterade vidare för att plattformarna, om de tog ett publicistiskt ansvar, lättare skulle kunna hantera problematiska delar av innehållet, sådant som exempelvis hot eller förtal.

Förra veckan stod det klart att Facebook, Twitter och Youtube framåt kommer att behöva anpassa sig till nya, tuffa paneuropeiska lagar som innebär att plattformarna måste ta bort hatfulla inlägg eller explicit sexuella inlägg, för undvika att drabbas av stora böter.

Under talet tog Stephen Fry även upp framväxten av big data, svårigheterna för regeringar världen över att hänga med i den teknologiska utvecklingen, och det faktum att live-streamingtjänster såsom Facebook Live tillåter folk att livesända våld och självskadebeteende.

Detta framkom i Facebooks interna policydokument som i förra veckan läckte ut, och som reglerar hur bolaget ska hantera alltifrån våld, hets mot folkgrupp, terrorism, pornografi, rasism och själskadebeteende.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookTwitter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.