Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Stardoll anmäler Medierådets granskning

Publicerad: 15 November 2010, 14:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:31

Medierådets granskning av barnsajter kritiserades för jäv. Nu anmäler Stardoll Medierådet till Justitieombudsmannen.


Det var i mars 2010 som Medierådet gav ut en rapport som rankade 17 sajter efter hur säkra de var för barn.

Fyra av fem sajter som fick toppbetyg anlitade företaget Interaktiv Säkerhet - som även genomförde undersökningen på uppdrag av Medierådet.

– Det blir ju att man granskar sig själv, sa en person som var ansvarig för en av de undersökta sajterna till TT då.

Nu anmäler Stardoll, som hamnade i kategorin "tveksamma", Medierådet till Justitieombudsmannen, då man på flera punkter vänder sig mot rapporten.

Förutom att granskningen är genomförd av ett företag som är jävigt så har sajterna aldrig kunnat bemöta påståendena i rapporten, skriver Stardoll i anmälan.

"Granskningen bygger på ytterst trubbiga och i vissa delar irrelevanta bedömningskriterier och far därmed ett felaktigt och missvisande resultat", skriver Stardoll, som kräver att Medierådet tar bort undersökningen från sin sajt.

Klas Karlsson, vd för Interaktiv Säkerhet, säger till dagensmedia.se att företaget lagt ut granskningen av sina kunder på andra leverentörer.

– Det var vi öppna med reda när vi fick uppdraget. Vi sa att vi inte kunde genomföra granskningen om våra kunder var med. Det har aldrig varit någon hemlighet, säger han.

Att det nu kommit in en JO-anmälan mot Medierådet är ingenting som förändrar hans syn på saken, säger han.

Ann Katrin Agebäck, kanslichef på Medierådet, kände inte till JO-anmälan, som inkom till myndigheten under måndagen. Hon säger sig dock stå bakom undersökningen.

– Vi anlitade ett företag som var mycket kunniga på detta område och hade rutin att granska säkerheten på sajter, säger hon.

Dock medger Ann Katrin Agebäck att frågan är ”etiskt känslig”.

 – Därför lät vi inte heller Interaktiv säkerhet skriva rapporten. Vi har noga gått igenom och granskat allt material och själva sammanställt rapporten.

Du tror inte att Interaktiv säkerhet har påverkats av jävssituationen?

– Den risken finns inte och med att vi har varit så involverade själva. Det finns mycket tydlig dokumentation på allt.

Enligt Ann Katrin Agebäck kan en förklaring till att Interaktiv säkerhets kunder fått bra betyg bero på det faktum att de har jobbat aktivt med just dessa frågor.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.