Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Starbergers Netflix-utmanare hotas av konkurs

Publicerad: 27 Mars 2013, 13:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:50

De skulle utmana Netflix. Men bara månader efter lanseringen hotas Marcus Starbergers Atflick av konkurs – efter att ett stort antal anställda inte fått betalt.


I december presenterades tjänsten Atflick – en ny svensk utmanare på den glödheta marknaden för strömmad rörlig bild på nätet.

”Genom gott samarbete med flera av de globala aktörerna inom underhållningsindustrin kommer Atflick kunna erbjuda ett varierat och ständigt utökande utbud av film och TV-serier”, skriver bolaget på sajten.

Bakom Atflick står bland annat den forne festfixaren Marcus Starberger, tillika en av upphovsmännen till Voddler, samt Hans Granqvist som tidigare arbetat med Netflix. Bolagets pressmeddelande vid lanseringen pekade ut just Netflix som huvudkonkurrent.

Fyra månader senare har bolaget stött på allvarliga problem. Dagensmedia.se kan i dag avslöja att bolaget begärts i konkurs av en anställd som inte fått sin lön.

När dagensmedia.se når Marcus Starberger försöker han tona ned konkurshotet.

– Det är en intern grej som gick lite långt mellan en anställd och ledningen. Men det är löst nu och är inget hot mot bolaget. Ansökan kommer att dras tillbaka, säger han.

Det är dock direkt felaktigt. Tvisten är långt från löst.

– Jag har inte fått min lön. Det är inte löst, säger Atflickmedarbetaren.

Dessutom har ett stort antal anställda, bland dem flera chefer, nyligen gått till kronofogden och riktat krav mot Atflick.

Enligt uppgift till dagensmedia.se ska i stort sett samtliga anställda på bolaget drabbats av utebliven lön. Atflick har även en skatteskuld på drygt 150 000 kronor registrerad hos kronofogden. Tjänsten är fortfarande i beta-läge och söker i skrivande stund efter personal via sin sajt.

Agneta Bern, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, företräder Atflickmedarbetaren som står bakom konkursansökan. Sveriges Ingenjörer har utan framgång försökt få bolaget att betala. Fackförbundet har överhuvudtaget inte fått kontakt med bolaget.

– Vi har skickat ut en betalningsuppmaning, men de har inte återkopplat till oss överhuvudtaget som ombud, säger Agneta Bern.

Beslutet att begära bolaget i konkurs hör samman reglerna för den statliga lönegarantin.

– Lönegarantin ger arbetstagare rätt att få ut utebliven lön vid konkurs, men det är korta preskriptionsfrister. Därför var vi var tvungna att agera och lämna in konkursansökan, säger Agneta Bern.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.