Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Stampens sajt hackad – igen

Publicerad: 28 April 2014, 12:21
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:39

Ett dansande troll informerade besökarna om att säkerhetshålet inte var igentäppt, trots vd:ns försäkran. Nu kritiserar gruppen bakom hackningen Familjelivs ledning.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Dagens Media berättade förra veckan om hackerattacken mot den Stampen-ägda sajten Familjeliv.se. Sajtens vd Emma af Robson, som tillträdde för omkring tre veckor sedan, uppgav för Dagens Media att säkerhetshålet täpptes igen på 20 minuter.

– Det var ett minor säkerhetshål, ingen biggie alls, sa hon då till Dagens Media.

Nu verkar sajten dock ha blivit hackad igen. Den som besökte Familjelivs sajt i fredags möttes nämligen av ett dansande "troll" som informerade om att säkerhetshålet fortfarande inte är fixat.

Dagens Media har varit i kontakt med en grupp som säger sig ligga bakom hackningen. Gruppen, som kallar sig för Abnormius, riktar hård kritik mot Familjelivs ledning.

"Jag blev riktigt arg på vd:ns svar. Hon avfärdar attacken helt. De säger att de löste den på 20 minuter, vilket är ren lögn", skriver en person från Abnormius mejl till Dagens Media.

Enligt hen tog det tre timmar för Familjeliv att täppa till säkerhetshålet vid den första attacken.

"Vd:n verkar inte heller förstå att vi hade tillgång till administratörernas och moderatorernas konton. Vi hade väldigt mycket mer behörigheter än vi skulle ha. Att hon (Emma af Robson, reds anm.) avfärdar detta så enkelt och ljuger för användarna genom att påstå att attacken lösts på 20 minuter är extremt respektlöst."

Personen uppger även att fredagens attack gick till på samma sätt, och att säkerhetshålet man tog sig in igenom var detsamma. Den attacken avstyrdes dock av Familjeliv efter en halvtimme, enligt hackernätverket.

"Men vi ger oss givetvis inte. Så länge det går att ta sig in på Familjeliv ska användarna veta det. Det är användarnas uppgifter och integritet det handlar om och det är Familjelivs ansvar att skydda dessa", skriver personen i mejlet.

Varför hackade ni Familjeliv?

" Den största anledningen är att vi tycker att den som har en sajt, app eller annat system som sparar personuppgifter har ett ansvar. Familjeliv har väldigt många användare, och majoriteten av dessa är inte tekniskt intresserade och tänker inte alls på tekniken bakom. Då är det extremt respeklöst av Familjeliv att blotta användarnas uppgifter utåt, trots att användarna tror de är säkert förvarade".

Abnormius består enligt egen uppgift av "ett flertal nördar som gillar programmering". Alla ska enligt uppgift jobba eller studera inom programmering och it-säkerhet.

Familjelivs vd Emma af Robson har nu valt att polisanmäla hackerattacken. Läs mer här:

Dante Thomsen

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.