Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Stampen stoppar sökmotorer

Publicerad: 6 Juli 2009, 09:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Stampen har beslutat att stödja ACAP, ett tekniskt system som används för att hindra sökmotorer att indexera innehåll.


ACAP, automated content access protocol, är en utveckling av tidigare teknik för att bestämma som sökmotorer som Google ska få indexera sidor eller inte. Bland annat World Associations of Newspapers, WAN, står bakom ACAP och ser systemet som ett sett att kontrollera hur journalistiskt material används på nätet.

Systemet kommer att införas efterhand hos Stampens alla tidningssajter. Övriga nätsajter inom Stampen, som Svenskafans och Familjeliv, ska inte använda ACAP.

– Vi ser det inte som någon jättestor förändring mot tidigare utan vi vill visa att vi stöder WAN och att vi värdesätter det journalistiska arbetet, säger Ann Flyning, kommunikationschef på Stampen.

Systemet gör att sidor kan blockeras från olika typer av sökmotorer och ska bland annat hindra nyhetsaggregering hos andra sajter.

– Det förs en livlig diskussion om det här i branschen och ACAP är en markering mot till exempel Google News, säger Anna Flyning.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.