Stampen kan konkurrera ut Sjöstadsbladet – med statligt stöd

UPPDATERAD. Ett mediebråk har blossat upp i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Anledningen är Stampens och Sjöstadsföreningens planer på en ny mobilsajt som delvis finansieras med statliga medel.

Det nya projektet "Sjöstaden i mobilen" har påbörjats av Sjöstadsföreningen och Stampen, som bland annat äger gratistidningsjätten Gisab, som ger ut Mitt i-tidningarna.

Enligt projektbeskrivningen är syftet att skapa en hyperlokal mobilsajt med nyheter för Hammarby Sjöstad.

Jonny Bothin är chefredaktör på Sjöstadsbladet och när han fick höra om projektet, som alltså får 400 000 kronor i bidrag av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova, blev han beklämd.

– Det första jag kände när jag hörde det här var att det snedvrider konkurrensen. Att man med statliga bidrag kan dra upp en sådan här satsning. Vi hade ju till och med svårt att få Almi (ett företag som erbjuder starta eget-bidrag, reds anm.) att tro på vår idé med en lokal tidning i Sjöstan, säger Jonny Bothin till Dagens Media.

Sjöstadsbladet började som nättidning 2003 och finns sedan 2010 även på papper.

Nyligen köpte tidningen även den mobilanpassade sajten Sjöstadsmagasinet. Men nu hotas alltså den nya satsningen av Stampen och Vinnova, enligt Jonny Bothin.

– Vi ägare har finansierat det här och vi har jobbat dag och natt för att få den fylld. Vår satsning har absolut fått sig en knäck nu när vi såg att det kommer in en så stor aktör med bidragspengar. Vi kan aldrig möta en sådan satsning.

Jonny Bothin ställer sig dessutom tveksam till att Hammarby Sjöstad behöver ytterligare en nyhetsförmedlare.

– Vi har ju redan fyra tidningar varav tre kommer varje vecka så information får invånarna absolut. Kanske till och med mer än vad de vill ha. Det är mycket gratistidningar, säger han och fortsätter:

– Är det då rätt att finansiera det här med statliga bidrag?

Utöver stödet från Vinnova skjuter även Stampen till strax över 400 000 kronor till projektet. Målet är att rulla ut mobilsajten i september i år.

Allan Larsson som är projektledare på Sjöstaden bemöter kritiken.

– Jonny Bothin har missförstått saken och hans kritik missar därför målet. Vinnova finansierar bara en förstudie av en ny form av lokalt informationssystem, skriver han till Dagens Media i ett mejl och fortsätter:

– Vinnovas bidrag ges på de villkor som regering och riksdag bestämt för att främja innovationer och som är allmänt kända och accepterade inom näringslivet. Vinnova finansierar däremot inte etableringen av "Sjöstaden i mobilen". Om och när den etableras,  kommer den att finansieras med privata medel.

När Dagens Media når Vinnovas handläggare Peter Nõu berättar han att ämnet har diskuterats under dagen, men lägger locket på.

– Vi har beslutat om att inte tala om det här, säger han.

Dante Thomsen

Sebastian Parkkila

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt