Digitalt
Staffan Dopping om DN och We are Sthlm: ”Det är inget annat än pinsamt”
Publicerad: 13 januari 2016, 09:18
Uppdaterad: 13 januari 2016, 10:37
Medierna har gjort minst lika mycket fel i hanteringen av sextrakasserierna på We are Sthlm som polisen. Det menar kommunikationsexperten Staffan Dopping.
Ämnen i artikeln:
Dagens NyheterDet var i helgen som uppgifter som sexuella trakasserier på festivalen We are Sthlm först publicerades i Dagens Nyheter. Men redan i somras fick DN ett tips om händelserna och P4 Stockholm publicerade i augusti en artikel där festivalledningen intervjuas, som bland annat handlar om hur man ska ta krafttag mot sexuella trakasserier på festivalen.
Sent på lördagskvällen publicerade Nyheter Idag, en sajt med starka SD-kopplingar, en artikel med rubriken ”Så mörkade Dagens Nyheter omfattande sexövergrepp i centrala Stockholm”. Enligt artikeln har DN "medvetet mörkat uppgifter" om sexuella övergrepp under festivalen.
På söndagen publicerade DN så sin artikel om att det istället var polisen som hade undanhållit uppgifterna. Att polisen beskrev festivalen som lugn var enligt DN en av orsakerna till att tidningen inte lyckades få tipset från i somras bekräftat.
I en mängd uppföljande artiklar klarnar nu bilden av att övergreppen pågått under flera år och varit väldigt omfattande.
– En massa personer har berättat för sina vänner och vittnat på sociala medier om sexuella trakasserier. Då går det inte att förstå hur de stora medierna inte kunnat rapportera redan förra året. Polisens mörkande som argument faller ganska platt när uppföljningsartiklar visar hur kända och utbredda händelserna varit. Det går inte ihop helt enkelt, säger Staffan Dopping till Dagens Media.
Igår bloggade fältassistenten Martin Eidensten på Riksförbundet för fältarbete om att uppgifterna om sexuella trakasserier inte alls var hemliga:
"Att ingen tidning skrev om detta redan i somras trodde jag (sorgligt nog) berodde på att det var för vanligt. Att det inte hade nyhetsvärde. Att det inte prioriterades. Som det sällan gör… Inte att polisen mörkade. Det känns så orimligt. Det. Var. Inte. Hemligt".
Att medierna inte fick någon bekräftelse från polisen, anser Staffan Dopping är ett ”märkligt” argument.
– Pressens roll är att inte gå i myndigheternas ledband. Man gör sina egna kontroller och söker upp information från andra källor. Och vanligtvis är man stolt över att ta fram information som inte är sanktionerad av en myndighet. Det är inget annat än pinsamt att medierna nu står fast vid att polisen inte serverade en bekräftelse på silverfat.
Har du någon förklaring till varför medierna inte kunde få uppgifterna från i somras bekräftade?
– Tyvärr vet jag inte vad som hände internt med tipset och hur man gick vidare. Men det här handlar inte bara om DN, Sveriges Radio hade också kännedom om sextafsandet och hade viss rapportering, men gick sedan inte vidare. Men det är ett vanligt strukturellt problem att medier hellre lägger kraft på att granska myndigheter – och då är resurserna uttömda på våra anorektiska redaktioner.
– Min hypotes är att medierna har gjort minst lika mycket fel som polisen.
Caspar Opitz, redaktionschef på Dagens Nyheter, menar att uppgifterna om att tidningen skulle ha mörkat uppgifterna är ”grundlösa”.
– Man blir väldigt upprörd, skriver han i ett mejl till Dagens Media.
Varför var det så svårt att få uppgifterna bekräftade?
– Vi fick i somras ett anonymt tips, gjorde ett antal försök att få det bekräftat men misslyckades. En stor anledning är att polisens version var att festivalen hade gått lugnt till.
DN valde att bemöta kritiken om mörkläggning i en fråga-svar på den egna sajten.
Hur vanligt är det att ni gör det?
– Generellt kan vi inte ägna en massa tid åt att svara på lögnaktiga påståenden från alternativsajter. Men ibland måste man göra undantag. Över huvud taget tror jag att vi måste visa mer öppenhet kring hur seriös journalistik bedrivs, hur omfattande arbete som ligger bakom våra artiklar, om hur vi kontrollerar källor, och så vidare, skriver Caspar Opitz i mejlet.