Få hela storyn
Starta din prenumeration
Digitalt
Publicerad: 14 maj 2020, 06:27
Orsaken till förbudet är risken för att människor avböjer att medverka i rättegångar, av rädsla för att bli uthängda på nätet.
Foto: Janne Næss
Riksdagen kriminaliserar spridning av bilder från rättegångssalar, men gör ett undantag för grundlagsskyddade medier.
Riksdagen har antagit regeringens förslag om att spridning av bilder från rättegångar ska kriminaliseras. Syftet är bland annat att berörda personer ska känna sig trygga i rättsalen. I övervägandet pekar man på riskerna för att människor väljer att inte medverka i rättegångar, av rädsla för att bli uthängda på nätet och i sociala medier. Detta bedöms kunna påverka rättegångar och möjligheten att klara upp brott. Redan idag är det förbjudet att fotografera under en rättegång, däremot inte att sprida bilder. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2020, och brott mot lagen kan innebära böter eller fängelse i högst sex månader.
Grundlagsskyddade medier omfattas dock inte av lagen. Spridning i dessa ska i första hand hanteras inom ramen för de pressetiska reglerna. Spridning av rättegångsbilder kommer inte heller att innebära någon inskränkning av möjligheten att lämna uppgifter för offentliggörande, Det vill säga, meddelarskyddet påverkas inte av lagförändringen.