Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Spotifys förlust mindre än väntat

Publicerad: 3 maj 2018, 09:02
Uppdaterad: 3 maj 2018, 09:02

Spotifys vd och grundare Daniel Ek. Foto: Stuart Isett/Fortune Brainstorm TECH

Spotify har släppt sin första kvartalsrapport sedan noteringen. Fyra miljoner nya prenumeranter har anslutit, rörelseförlusten blev mindre än förväntat – och tillväxten landar på 26 procent.


Ämnen i artikeln:

Spotify

Under onsdagskvällen den 2 maj släppte Spotify sin första kvartalsrapport för 2018 – som dessutom är den första rapporten bolaget släpper sedan börsnoteringen. Under dagen, innan rapportsläppet, hade aktien handlats för 170 dollar. Ett högt pris som tytt på höga förväntningar.

Att Spotify inte går med vinst är ingen nyhet, men hittills i år är förlusten mindre – eller bättre – än väntat. Prognosen låg på 50- 80 miljoner euro, medan utfallet blev 41 miljoner euro, motsvarande 435 svenska miljoner kronor.

Tillväxten och intäkterna fortsätter också i rätt riktning, där bolaget landar på 26 procent under första kvartalet. Siffror som hade varit ännu bättre om det inte vore för att bolaget påverkats negativt av olika valutakurser, uppger man i rapporten. Då hade tillväxten landat på cirka 37 procent.

Även bruttomarginalen ökar och landar på 24,9 procent, jämfört med 21 procent under 2017. På svenska betyder det att för varje hundralapp Spotify tjänar så går 25 kronor över till kostnader som krävs för att driva bolaget. Den enskilt största kostnaden som påverkar detta är de enorma summor bolaget sammanlagt betalar ut till artister.

Bland användare och prenumeranter finner vi följande siffror:

Kvartalsrapporten visar att bolaget nu har 75 miljoner prenumeranter, vilket matchar prognosen på 73-76 miljoner. Det är en ökning med 4 miljoner jämfört med årsskiftet.

Totala mängden månatliga användare har ökat med åtta procent sedan årsskiftet och landar på 170 miljoner – och även här matchas prognosen på 168-171 miljoner.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Spotify

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.