Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Spotify stäms på miljardbelopp

Publicerad: 30 December 2015, 06:37
Uppdaterad: 30 December 2015, 06:57

Spotify stäms för att inte ha betalat ut royalties.


Ämnen i artikeln:

Spotify

Det är artisten David Lowery, bakom rockgrupperna Camper Van Beethoven och Cracker, som nu stämmer Spotify i USA på totalt 150 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 1,2 miljarder svenska kronor.

Enligt stämningsansökan ska Spotify ha distribuerat copyright-skyddat material utan att betala ut royalties, skriver billboard.com, eftersom musiktjänsten inte lyckats med att identifiera upphovsrättsinnehavaren.

Enligt billboard.com har Spotify en reservfond på 17-25 miljoner dollar, som ska vara öronmärkt för just royalties till musik där man inte lyckats identifiera rättighetsinnehavaren.

Spotify i USA ligger just nu dessutom i förlikningsförhandlingar med den amerikanska upphovsrättsorganisationen National Music Publishers Association.

Spotifys kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, kommenterar stämningen hos breakit.se:

”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare vartenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna.”

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Spotify

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.