Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Spotify släpper in medierna

Publicerad: 6 december 2012, 17:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:02

Spotify startar redaktionella samarbeten för att göra det lättare att upptäcka ny musik. Först ut i Sverige blir Expressen.


På torsdagskvällen presenterade Spotifys vd Daniel Ek tjänstens nya fuktioner Discovery och Follow vid ett pressevent i New York.

Syftet är att göra Spotify mer personligt för användarna, med bättre möjligheter att upptäcka ny musik, utifrån det man redan tycker om, och mer information om artisterna man lyssnar på.

– De jag pratar med säger att Spotify är toppen när du vet vad du vill höra, men sämre när du inte vet vad du vill lyssna på, sade Daniel Ek.

Genom att göra det möjligt att följa musiker, journalister och andra influerare i sitt Spotifyflöde ska det bli lättare för användarna att upptäcka ny musik i det stora utbudet.

Det innebär bland annat att Spotify nu startar samarbeten med redaktionella aktörer, som tillhandahåller innehåll om artisterna, och som användarna kan följa.

– Socialt har alltid varit viktigt för oss, men det har varit svårt att hitta riktiga människor att följa, förutom Facebook-vännerna, och hur många av dem är egentligen bra på att berätta om ny musik, sade Daniel Ek.

I Sverige blir Expressen först ut. Tidningen kommer att bidra med egna spellistor, recensioner och nöjesnyheter – i Spotifys gränssnitt.

– Spotify blir en ny distributionskanal för Expressen. De har 3 miljoner användare i Sverige och för oss blir samarbetet ett sätt at ge våra läsare ttillgång till vad de vill ha, när de vill ha det, säger Johan Othelius, affärsområdeschef för Expressen nya medier, till dagensmedia.se, som följde presseventet tillsammans med ett stort journalistuppbåd på Spotifys huvudkontor i Stockholm.

Enigt Johan Othelius planerar Expressen även en app till Spotify, som lanseras i början av nästa år.

–Det blir dels redaktionellt innehåll, men även andra roliga delar som jag inte kan berätta om just nu, säger han.

Expressen är Spotifys enda svenska innehållspartner för nya Discovery-funktionen. I Follow-funktionen kan användarna även följa bland andra DN Kultur, TV4 Nyhetsmorgon, Nöjesguiden och Ajour, förutom en lång rad utländska medier och artister.

På torsdagskvällen meddelade Daniel Ek även att Metallicas musik numera finns på Spotify. Trummisen Lars Ulrich var på plats i New York och medverkade på scenen tillsammans med sin gamla nemesis – Napster-grundaren Sean Parker.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.