Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Spotify satsar på video och poddar – Aftonbladet blir bolagets leverantör

Publicerad: 20 maj 2015, 15:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:00

UPPDATERAD. Jan Scherman, chef för Aftonbladet TV, beskriver det nya samarbetet med Spotify som en "fantastisk resa" som nu påbörjas.


Ämnen i artikeln:

SpotifyAftonbladet

På en presskonferens i New York, på eftermiddagen idag svensk tid, avslöjar Daniel Ek nya Spotify – som ska innehålla video, poddar och nyheter.

Företaget har slutit avtal med ett 50-tal innehållsleverantörer världen över – däribland BBC, NBC, ESPN, ABC, Vice News och Comedy Central – som alla ska fylla Spotify med rörlig bild.

En av Spotifys samarbetspartners är också Aftonbladet TV.

– Vi är naturligtvis väldigt glada. Det här är ett stort och viktigt steg för oss, säger Jan Scherman, affärsområdeschef på Aftonbladet TV, till Dagens Media.

Aftonbladet TV ska initialt leverera ett par program från ungdomssatsningen Boom, samt poddarna Fallet och Robert Lauls fotbollspodd.

– Sen är tanken att det ska växa under resans gång. Mängden är inte avgörande just nu, utan det är att få vara med på den fantastiska resa som Spotify nu rullar igång, säger Jan Scherman.

Varför är det här så viktigt för Aftonbladet TV?

– I den här nya tv-världen, som skiljer sig otroligt mycket från den tidigare, finns en övergripande målsättning, och det är att vara där användarna befinner sig.

– Spotify är världens största musiktjänst, de finns i ett sextiotal länder, och de har – som det är lätt att räkna ut – väldigt många användare. Unga användare, inte minst, och det är fantastiskt att vi kan möta dem med vårt material på den tjänsten.

Samarbetet med Spotify är ett led i en tydlig ambition från Aftonbladet TV:s sida att jobba hårdare med distributionen av företagets tv-innehåll.

– I den gamla tv-världen gick det inte att starta en tv-kanal om man inte fanns hos Com Hem. Den tiden är förbi, den enskilda distributörens makt är förbi. Nu har vi en egen hemmabas, där allt ska finnas, men vi ska också sprida ut godbitar på andra plattformar. Det är också därför som vi samarbetar med SBS Discovery om ”Brottcentralen”.

Hur gick det till när ni fick till det här samarbetet?

– Sedan en lång tid tillbaka har jag en bra relation med Daniel Ek och Martin Lorentzon (Spotifys grundare, reds anm). Vi har träffat varandra i olika sammanhang och pratat om saker som berör den nya medievärlden. Där någonstans började vi diskutera rörlig bild. Vi har ett material som vi är rätt säkra på kommer att passa bra hos Spotify.

Hur ser affärsuppgörelsen ut med Spotify?

– Det kan jag inte säga något om. Vi har ett avtal och det är sekretess på det.

– Men för oss är den strategiska vinsten att det finns ett otroligt värde för oss att vara där, både i värdet att finnas på Spotifys nya plattform och att det pekar på vår hemmabas där allt material finns.

Jan Scherman är en varm förespråkare för att man – i den här osäkra medievärlden – måste våga satsa och prova sig fram.

– Överallt finns människor som berättar sanningar om vart vi är på väg. Men sanningen är att ingen vet. Var det så att någon visste kunde vi avskaffa alla mediekonferenser som äger rum, där alla ska berätta att man vet. I den slutsatsen är min filosofi att vi trycker ner gaspedalen i botten, vi testar, undersöker, prövar och ändrar under resans gång. Och det ska navigera oss rätt.

– Vi kan prata målgruppsdata och affärsplaner till vi dör. Men ytterst bestämmer konsumenterna. Den som inte vågar pröva utan att ha hängslen och livrem kommer inte att klara framtiden.

Även SBS Discovery Sverige ska finnas med i Spotifys utbud, med klipp från populära program i Kanal 5, Kanal 9 och Kanal 11.

Andra av Spotifys partners är Perfect Day Media, Expressen och Sveriges Radio.

LÄS OCKSÅ:

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SpotifyAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev