Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Spotify läxas upp av Bolagsverket

Publicerad: 12 September 2014, 06:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

Spotifys bokslut är kraftigt försenat – nu straffas bolaget.


Ämnen i artikeln:

Spotify

Den svenska streamingtjänsten Spotify nådde tidigare i år 10 miljoner betalande prenumeranter. Och uppgifter i bland annat Dagens Industri gör gällande att bolaget nu förbereder en börsnotering.

Men på hemmaplan slarvar Spotify med sin rapportering till Bolagsverket. Alla aktiebolag i Sverige måste skicka in sin årsredovisning till Bolagsverket senast sju månader efter att räkenskapsåret tagit slut. Det innebär även att siffrorna blir tillgängliga för allmänheten och medierna.

Spotify AB – där majoriteten av Spotifys totala intäkter historiskt sett har legat – har misslyckats med detta. Därför har Bolagsverket nu skickat ut en påminnelse. Spotify bötfälls även med en förseningsavgift.

Det bolag som vägrar att komma in med sin årsredovisning kan i förlängningen bli tvångslikviderat.

"Dessutom kan den som inte upprättar årsredovisning i rätt tid i vissa fall åtalas för bokföringsbrott", skriver Bolagsverket om saken på sin sajt.

Dotterbolaget Spotify Sweden AB – Spotifys bolag för reklamförsäljning – har skött sin rapportering bättre. Bolagets bokslut visar intäkter för 2013 på knappa 1,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 49 procent jämfört med föregående år.

Den siffran speglar dock inte enbart annonsförsäljningen. För att få fler betalande prenumeranter har Spotify löpande infört försämringar i gratisvarianten. Det slår nu igenom.

”Flera användare av musiktjänsten Spotify har bytt från den annonsfinansierade varianten till premium, det har bidragit till tillväxt i premiumintäkter, annonsintäkter har däremot minskat”, skriver bolaget i sitt bokslut.

Spotifys moderbolag Spotify Technology, registrerat i Luxemburg, är det företag som kan ge en helhetsbild av streamingpionjärens affärer. Förra årets bokslut visade intäkter på 3,8 miljarder och en förlust på nära 500 miljoner kronor.

Det bokslut som Spotify Technology har lämnat till Bolagsverkets motsvarighet i Luxemburg är dock radikalt annorlunda utformat jämfört med tidigare år. De totala intäkterna för koncernen framgår inte av handlingarna.  

Enligt Dagens Industris ”Digitalpodden” förbereder ett av riskkapitalbolagen som är aktieägare i Spotify nu en försäljning av sitt innehav. Enligt tidningens källor har flera aktörer fått erbjudande om att köpa tre procent av aktierna till ett belopp som innebär en total värdering på 35 miljarder kronor, förutsatt att affären blir av.

Dagens Media har utan framgång sökt Spotifys pr-chef Malin Cumzelius samt sökt kontakt via bolagets presstjänst.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Spotify

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.