Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Spelet ”Bad News” ska stoppa fake news

Publicerad: 10 februari 2020, 09:35

”Spelet ska inte bara göra människor mer kritiska mot alla nyheter, utan att man ska bli mer kritisk mot falska och vilseledande nyheter”, säger Thomas Nygren.

Foto: Thomas Nygren

”Bad news” ska få människor att bli bättre på att känna igen falska nyheter. ”Man får bete sig som en manipulatör för att därigenom bli bättre på att avslöja hur detta kan se ut”, säger Thomas Nygren, lektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier på Uppsala universitet.


Ämnen i artikeln:

Fake news

För att få människor att bättre förstå begreppet falska nyheter och kunna identifiera dessa har spelet ”Bad news” utvecklats. 

Thomas Nygren lektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier på Uppsala universitet säger att inspirationen för spelet kom från desinformationskampanjer i östra Europa. 

– De som har skapat spelet från början är forskare i slaviska språk som upplevde desinformationskampanjer i Ukraina. Där startade uppmärksamheten på att det behövs någonting för att motverka missvisande nyheter och spridning av manipulativ information, säger Thomas Nygren till Dagens Media. 

I ”Bad news” får spelaren agera manipulatör, där spelaren kontinuerligt blir matad med förslag på hur spelaren skulle agera vid olika situationer. Det gäller att försöka skaffa sig så många följare som möjligt, samtidigt som trovärdigheten för spelaren inte får bli allt för låg. Gör spelaren bra ifrån sig, blir spelaren belönad med olika utmärkelser som indikerar på att spelaren kommit i kontakt med en av de totalt sex manipulativa strategier som finns i spelet.

Bakgrunden till varför spelaren agerar som just manipulatör, grundar sig i att spelaren ska få en uppfattning om hur en manipulatör kan tänka eller agera på nätet och på sociala medier. 

– Det handlar om att man ska lära sig. Idén är att man får en liten dos av någonting som är dåligt som ett vaccin. Att man bygger motståndskraft mot det som är falskt eller är vilseledande information. Man får bete sig som en manipulatör för att därigenom bli bättre på att avslöja hur detta kan se ut, säger Thomas Nygren.

Genom att uppmärksamma ett viktigt samhällsämne som källkritik i form av ett spel, är förhoppningen att ämnet ska få stor genomslagskraft. 

– Folk kan identifiera manipulation bättre genom att man spelar spelet. Det är viktigt att vi även testar huruvida man blir mer skeptisk mot trovärdiga nyheter – och det blir man inte. Man bibehåller trovärdigheten på vad som är sanna nyheter, samtidigt som man blir mer skeptisk till det som är manipulativt. Det är en viktig del i det vi håller på med i vår forskning. Spelet ska inte bara göra människor mer kritiska mot alla nyheter, utan att man ska bli mer kritisk mot falska och vilseledande nyheter, säger Thomas Nygren. 

Thomas Nygren berättar att projektgruppen arbetar med ett skolsamarbete för att bedriva forskning och ta reda på om spelet får de effekter man är ute efter. Målet är att spelarna ska bli bättre på att särskilja tillförlitliga nyheter från manipulativa nyheter efter att ha spelat spelet. 

– Det här med digital källkritik består av tre delar. Vi har sett det i forskningen att det handlar om god bildning, att man ska kunna identifiera manipulativa propagandastrategier och att man bör tänka som en journalist genom att man dubbelkollar den information man kommer i kontakt med.  Dessutom är det viktigt att man ser vad som ligger bakom informationen och se vad som är bra bevis eller inte, samt vad som är manipulativ information och den typen av lateral läsning som vi pratar om.   

Förutom spelet arbetar Thomas Nygren och projektgruppen med att ta fram ett självtest för att faktakolla både text och bild. 

– Vi håller på att testa vårt nya projekt under våren och förhoppningsvis kan vi släppa ett bra digitalt verktyg inom detta område senare under året. 

Patrik Karlsson

Reporter

patrik.karlsson@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Fake news

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.