Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Spel ska "vaccinera" mot fake news

Publicerad: 20 Februari 2018, 07:22
Uppdaterad: 20 Februari 2018, 07:22

Spelet "Bad News" tar bara några minuter att slutföra. Foto: Drog/www.fakenewsgame.org

En forskargrupp vid universitetet i Cambridge lanserar spelet "Bad News" – som ska skapa immunitet mot falska nyheter.


Ämnen i artikeln:

Fake news

"Fake news" var förra årets kanske mest omdebatterade begrepp, och inte mycket pekar mot att det är på väg att ändras. Nu blir begreppet även omvandlat till ett spel. Det skriver The Guardian.

Det är en grupp forskare vid universitetet i Cambridge som har skapat online-spelet "Bad News", i vilket spelare tävlar om att bli en fake news-mogul.

Genom att belysa det skumma spelet bakom kulisserna hoppas forskarna kunna "vaccinera" allmänheten och skapa immunitet mot falska nyheter och desinformation.

– Tanken är att när du väl har fått se taktiken bakom fake news, och använt dem i spelet, kommer du bygga upp en resistens. Vi vill att allmänheten ska lära sig vad dessa människor gör genom att gå i deras skor, säger Sander van der Linden, chef för Cambridge Social Decision-Making Lab, till The Guardian.

Under de närmaste sex månaderna kommer forskarna samla in information från spelet, inklusive information från frågeformulär där spelare får bedöma hur bra de kan avslöja fake news-taktik de använt sig av i spelet i verkligheten.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Fake news

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.