söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Sommar, sommar, sommar – 15 texter du inte får missa

Publicerad: 13 juli 2021, 05:34

Dagens Medias redaktion väljer ut 15 texter som passar att läsa i hängmattan i sommar.

Foto: Muenz

Vill du passa på att fördjupa dig i några av mediebranschens viktigaste frågor? Missa då inte Dagens Medias måsteläsning i sommar. Redaktionen väljer ut 15 intervjuer, analyser och reportage som passar att läsa i hängmattan.


RDM

Redaktionen Dagens Media


Här är nästa steg för de digitala prenumerationsaffärerna 

För mer B2B-orienterade varumärken har många ännu inte kommit i gång med sina digitala prenumerationsaffärer. Många är ensamma i sin branschnisch, men har ännu inte ställt om till ett digitalt erbjudande. Här finns stor potential, skriver prenumerationsexperten Jonas Åström, grundare av Recuro, i en analys. 

 

När mediehusens it-chefer får önska

I ett försök att teckna bilden över vilka frågor it-cheferna brottas med har Dagens Media talat med ett tiotal personer med it-ansvar på svenska mediebolag. De har fått berätta om vilka problem de vill att tekniken ska lösa samt hur deras erfarenheter av olika it-system ser ut. Dessutom avslöjar de vad deras viktigaste prioritering de kommande tolv månaderna är.

Radio- och tv-bolagen ser fler möjligheter än utmaningar – it-cheferna avslöjar sina viktigaste prioriteringar
Utomhusbolagen bantar antalet system – men här är tekniken de inte klarar sig utan
It-chefernas önskningar – det vill tidningarna att tekniken ska lösa 

 

Så utvecklas ad- och martechmarknaden – och så går det för de svenska bolagen

Det finns tusentals ad- och martechlösningar globalt och åtminstone ett 30-tal tongivande bolag i Sverige. Dagens Media har kartlagt marknaden – och tagit reda på hur det går för de svenska bolagen. 

 

Google: Det har vi att vänta av ”det nya normala”

Det har varit ett tufft år, men nu ser många ljuset i tunneln. Men vad kan vi förvänta oss av det ”nya normala”, och vilka förändringar i vanor och beteenden kommer att bestå? Google-chefen Carl Wåreus spanar framåt – och konstaterar att vi har sett det sista av medelmåttig retail utan en tydlig strategi. 

 

Så stor är marknaden för programmatiska köp i Sverige – och så utvecklas den

Marknaden för programmatiska annonsköp fortsätter att växa, men hur stor kan den bli? IRM och IAB om marknadsutvecklingen Quantcasts AI-plattform Bauer Media om potentialen i audio programmatic
Dagens Media har tagit del av siffror och pratat med experterna. 

 

Tv-marknaden ritas om – så har förvärven och fusionerna förändrat spelplanen

De senaste åren har det skett en rad förvärv och fusioner hos operatörerna och telebolagen. Men hur går det för bolagen som gjort de här stora affärerna, har det blivit bättre eller sämre? Stefan Melesko analyserar hur de stora affärerna har förändrat spelplanen – och reflekterar kring värderingen av rättigheterna. 

 

Därför är AVOD vägen framåt

Tiger King-effekten i all ära – men nu är det väl AVOD-revolution på gång? I USA ökar antalet gratistjänster som visar reklam. I Sverige går det dock trögare. Men trots det kan AVOD snart omsätta hälften av vad linjär-tv gör. 

 

Annonsering via CTV i sin linda i Sverige – det krävs för ett genombrott

Sverige har hamnat på efterkälken när det gäller annonsering via CTV, visar en undersökning från Pubmatic. Men bolaget menar att vi står på randen till en revolution inom tv-reklam. ”Skiftet är här nu”, säger Jonas Olsen, global videochef på Pubmatic.

 

Byråerna tappar greppet om medieköpen – framtiden handlar om rådgivning, rådgivning, rådgivning

Mediebyråernas andel av de totala medieinvesteringarna minskar. För 2020 ligger andelen på 31,9 procent, medan andelen 2019 var 36,8 procent, enligt IRM. 2018 låg mediebyråernas andel på 39,6 procent. ”Det är ett väldigt stort tapp”, säger Madeleine Thor, vd på IRM.

 

Jakten på det nya guldet: Schibsted, Bonnier och TV4 om hur de ska övervinna annonsmarknadens utmaningar

Tre av mediemarknadens största aktörer – Schibsted, Bonnier och TV4 – redogör för de största annonsfrågorna som diskuteras just nu. Svaret på vad som håller dem vakna om nätterna varierar, men en sak är säker: Alla gräver nytt data-guld, fler ”walled gardens” växer fram och säljkåren måste odla både relationer och en djupare affärskunskap.

 

HBO Nordic öppnar dörren för svensk reality

Med HBO Max kommande kliv in på den svenska marknaden tar HBO Nordic steget mot reality. Dagens Media möter HBO Nordics innehållschef Christian Wikander för att prata om jakten på unikt innehåll, utmaningarna och hur innehållet påverkas av lanseringen av HBO Max.

 

Här är voice only–nätverken som fått fart av ljudvågen

Clubhouse har tagit mediekonsumenterna med storm, men parallellt växer och frodas flera andra röstbaserade sociala nätverk. Kristin Heinonen redogör för vilka i en analys av voice-only-trenden – och konstaterar att vi kan förvänta oss en kreativ boom inom området för talat innehåll.

 

Thomas Baekdal: Ska vi ens fokusera på Facebook?

Facebook kan driva trafik till publicister – men ska aldrig vara den primära nyhetskällan. Publicister måste i första hand möta sin publik i de egna kanalerna. Det ska alltid stå i fokus, skriver medieanalytikern Thomas Baekdal.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev