Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Socialdemokraterna lovar medieutredning

Publicerad: 4 September 2014, 05:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:30

Om Socialdemokraterna får regeringsmakten kommer partiet att dra igång en omfattande medieutredning, kan Dagens Media avslöja.


Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Den senaste parlamentariska medieutredningen ägde rum 1972 och reviderades 1994. Därefter har bland annat Journalistförbundet efterlyst en ny utredning. Frågan var uppe på bordet när Marita Ulvskog (S) var kulturminister i början av 2000-talet, och blev aktuell igen 2011 på initiativ av Socialdemokraternas dåvarande parti­ledare Håkan Juholt.

Nu luftar partiet återigen frågan – och lovar att en rödgrön regering kommer tillsätta en medieutredning redan 2015.

– Vi vill ha en bred parlamentarisk medieutredning. Det finns så många frågor över hela mediebranschen som behöver utredas. Reklamskatten är en del, presstödet en annan. Men det finns även många andra frågor. Vi vill ta ett helhetsgrepp på hela mediesituationen. Den bör vara parlamentarisk eftersom de här frågorna är så viktiga, och då behöver vi en bred politisk samsyn, säger Gunilla C Carlsson (S).

I ett snabbt förändrat medielandskap finns ingen anledning att vänta ytterligare, därför bör utredningen sjösättas så snart som möjligt. Det mest realistiska är att den är igång 2015, enligt Carlsson.

 

Läs mer om Socialdemokraternas förslag och en stor kartläggning av riksdagspartiernas syn på mediepolitiken, i Dagens Media nummer 14, 2014. Har du ingen prenumeration kan du teckna en här.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.