Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Snapchats nya kartfunktion väcker oro

Publicerad: 26 Juni 2017, 14:31
Uppdaterad: 26 Juni 2017, 14:47

Trygghetsorganisationer lyfter ett varnande finger för Snapchats nya lansering.


Ämnen i artikeln:

SnapchatFacebookTwitter

I förra veckan lanserade Snapchat en ny kartfunktion kallad "Snap Maps" som möjliggör för användare att spåra varandra i realtid genom att geotagga snaps på en karta.

"Vi har byggt ett helt nytt sätt att upptäcka världen! Se vad som händer, hitta dina vänner och inspireras till att ge dig ut på äventyr!" skriver bolaget i ett blogginlägg som berättar om nyheten.

Första gången en användare aktiverar funktionen går det att bestämma för vilka man vill visa var man befinner sig, exempelvis för alla följare eller för en utvald grupp.

Men det är inte alla som jublar över Snapchats nya lansering. Eftersom att Snapchats målgrupp är väldigt ung, pekar nu flera säkerhetsexperter på att tjänsten riskerar att göra det möjligt att förfölja någon eller underlätta mobbning. Det skriver The Guardian.

"Med tanke på hur specifik den här nya funktionen på Snapchat är – att den utmärker din plats på en exakt punkt på en karta – vill vi uppmana användare att inte dela med sig av vart man befinner sig, speciellt när det kommer till personer man inte känner", skriver barnrättsorganisationen Childnet International i ett blogginlägg.

Även Larry Magid, vd för Connectsafely.org, lyfter frågan i ett blogginlägg:

"Föräldrar måste sitta ned med sina barn och få dem att verkligen överväga vilka vänner de delar sin plats med. Användare bör vara medvetna om hur den nya funktionen fungerar och se över den periodsvis – om en vän blir en före detta vän, till exempel".

En talesperson för Snapchat säger till The Guardian att säkerheten är väldigt viktig för bolaget, och pekar på att platsdelningen inte slås på automatiskt utan är "helt valfri".

Snapchat är inte först bland de sociala medierna att tillåta geotaggning. Även Twitter, Facebook och Instagram låter användare addera platsinformation vid inlägg, Facebook gör det exempelvis genom incheckningsfunktionen.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SnapchatFacebookTwitter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.