söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Snackisar från Almedalen

Publicerad: 4 juli 2011, 11:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:05

Dagensmedia.se låter varje dag undersöka hur snacket om Almedalen går i sociala medier. Miljöpartiet, Studio Total och Sven-Otto Littorin satte agendan under söndagen och måndagen.

Ämnen i artikeln:

MediapilotAlmedalen 2011

MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Analysföretaget Mediapilot har undersökt vad det snackas om i sociala medier med koppling till Almedalen.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson inledde i år de politiska talen. Gustav Fridolin fick igår flest omnämnanden i sociala medier av de olika partiföreträdarna – 600 stycken – dubbelt så många som Åsa Romson.

När det gäller bloggar så är Gustav Fridolin omnämnd i 74 stycken, för Åsa Romsons del ligger antalet omnämningar i bloggar på 52 stycken.

– Många inlägg på Twitter handlade om vem av de båda språkrören som lyckades bäst i sitt tal, och enigheten var stor om att det var Fridolin lyckades bäst.  På Twitter handlade många inlägg också om språkrörens fokus på skolpolitiken och man frågar sig vem som gör bäst politik av skolfrågorna, Fridolin eller Björklund, säger Fia Jonsson, analytiker på Mediapilot.

Förra årets största snackis blev Gudrun Schymans pengabränning, vilket Studio Total låg bakom. Förväntningarna var därför höga när byrån aviserat utspelet under måndagen skulle  ”vara något för den som är intresserad av att se hur svensk politik för alltid förändras”.

Men samarbetet med tidningen Amelia blev ett antiklimax.

– Utspelet var haussat men föll platt. Det visade sig gälla ett krav på jämställda styrelser och man hängde en banderoll med sitt budskap utanför Handelsbanken. Förväntningarna var skyhöga, men möttes inte ens halvvägs.

I helgen släppte Aftonbladet nyheten om att den förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin skulle ha sexchattat. Men nyheten nådde inte upp till samma nivåer som förra årets stora scoop om att Sven Otto Littorin skulle ha köpt sex, vilket fick honom att avgå som minister mitt under Almedalsveckan.

– Nyheten borde varit död och det visade den sig i stort sett vara också. Det blev aldrig det stora scoop man hoppats på. På Twitter är inläggen om Littorin nära nog obefintliga, endast ett fåtal inlägg har gjorts och de handlar till stor del om vilken icke-nyhet det var som Aftonbladet publicerade, säger Fia Jonsson.

Men de senaste timmarna har snacket ökat något.

– Det är framförallt tweetsen som har ökat och det man skriver är bland annat att man gillar Fredrick Federleys kommentarer i Aftonbladet om #Littorin, sexsajter och moralpanik.

Miljöpartiet

169 redaktionella artiklar

97 blogginlägg

560 tweets

Studio Total

7 redaktionella artiklar

5 bloggar

40 tweets

Sven Otto Littorin

129 redaktionella artiklar

39 blogginlägg

100 tweets

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev