Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Smartclips vd: ”Vi är vad vi mäter”

Publicerad: 9 mars 2022, 09:50

”Vi på den digitala delen av marknaden hittar hela tiden nya sätt att mäta som passar i just den tid vi befinner oss. Men finns det kanske en risk att det, precis som återgången till kontoret, går så fort att vi inte riktigt hänger med?, frågar sig Smartclips vd Halvard Kristiansen.

Vi kan idag mäta i princip vad vi vill, men för att mäta rätt, måste vi veta vad det är vi faktiskt mäter, skriver Smartclips nordiska vd Halvard Kristiansen.


Ämnen i artikeln:

SmartclipTema: Mätning i mediebranschen

Det är märkligt med förändringar. När vi står mitt i dem, tenderar vi att tycka att allt går så sakta. Det är inte förrän vi blickar tillbaka vi ser hur enormt snabbt allt gått.

Ta hur vi ser på ”hemmakontoret” till exempel. I de digitala fikarummen har samtalen de senaste två åren handlat om hur trötta vi är på att jobba hemifrån. Nu när vi är på väg tillbaka till kontoret, har vi redan börjat prata om hur skönt det var att sitta hemma och jobba.

Eller som jag såg i en tecknad serie för någon vecka sedan, där poängen var: ”Var inte allt bättre förr i tiden, när allt var sämre?

Inom media, mätningar och styrning är det lite samma trend. Förändringarna är enorma och pågår hela tiden. Det är svårt att se vad som händer, när man står mitt i. En utmaning med en digitaliserad värld, där vi har oändligt mycket större mätmöjligheter, är att vi lätt går vilse.

Vi kan idag mäta i princip vad vi vill, men för att mäta rätt, måste vi veta vad det är vi faktiskt mäter.

Är tv exempelvis numera en device, eller handlar det om ett löfte om en viss kvalitet på det jag tittar på?

Alla vi som verkar på den digitala delen av marknaden hittar hela tiden nya sätt att mäta på som passar i just den tid vi befinner oss. Men finns det kanske en risk att det, precis som återgången till kontoret, går så fort att vi inte riktigt hänger med?

Idag pratar alla om CTV (connected-tv) och hur viktigt det kommer att bli i framtiden.

Vi på Smartclip är överens om att detta är en viktig del av tv:s utveckling och vi jobbar dagligen med kampanjer på denna typ av inventory.

Men ställ dig frågan: Om det av tekniska orsaker inte är mätbart eller kan rapportera en impression som ”viewable”, kan detta inventoryt ändå vara ”viewable”?

Självklart är detta inventory viewable, är vårt svar, eftersom videoannonsen visas på en tv-device, men det märkliga är att i rapporten som går till annonsören står det inte att den är ”viewable”

 Ett annat exempel är outstream, som debatterats mycket. Outstream är en videoannons som dyker upp i textflöde utan ljud, precis som en videoannons på Facebook egentligen.

Det finns de som älskar formatet, men det finns också stor skepsis eftersom det mäts som en video impression, det vill säga enligt tv-KPI:er. Men hur jämför man uppmärksamheten hos den som sitter och tittar på tv, med en video som visas vid sidan av eller i ett textflöde och annan omkringliggande reklam. Är det verkligen jämförbart? Och vad händer när tittaren skrollar ner och videon försvinner, men potentiellt spelar vidare och därmed räknas ändå?

Om samma yta (alltså en video, i ett flöde, utan ljud) poppar upp på Facebook, Instagram eller liknande tjänster, mäts den på ett annat sätt och köps utifrån andra förutsättningar. Frågan är då om den upplevs annorlunda av den potentiella konsumenten, eller om den helt enkelt är vad den mäter?

 Att Dagens Media nu tar ett ordentligt grepp om hur vi mäter i branschen är särdeles välkommet av oss på Smartclip, eftersom vi i den tid vi befinner oss, vill vara säkra på att vi mäter varje kanal eller kampanj utifrån de rätta parametrarna och på ett så transparent sätt som möjligt. 

För i den digitala världen är det faktiskt så att vi är vad vi mäter.

Halvard Kristiansen, nordisk vd på Smartclip

Mätning i mediebranschen

MMS totalvaluta –så tycker branschen 

Youtube: ”Hoppas kunna gå med i fler valutor”

MMS totalvaluta – så tycker mediejättarna

Nyckeln till framgång – här är måtten som DN och Expressen inte kan vara utan
Så mäter SvD och Aftonbladet journalistisk framgång

Annonsinitiativet ska öka transparensen – här är utmaningarna branschen måste enas om

Det betyder de olika mätbegreppen

Experterna: Mediebranschens viktigaste mätfrågor 2022

Dagens Media hjälper dig navigera i mätdjungeln

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev