söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Slår tillbaka i ägarstriden om Realtid

Publicerad: 3 april 2017, 09:17
Uppdaterad: 4 april 2017, 11:14

Jonas Wiwen-Nilsson skriver om hoten från Custos.

Nu svarar vd:n Jonas Wiwen-Nilsson på anklagelserna från ägarbolaget Custos. "Christian Ager-Hanssen hotade med 'ett krig vi inte skulle orka med' och att 'krossa oss' om vi inte gick honom till mötes".

Ämnen i artikeln:

RealtidMetro

MA

Mathias Asplund


Förra veckan gick Custos, som innehar drygt en fjärdedel av aktierna i Realtid, till attack mot nyhetssajtens ledning.

I ett pressmeddelande från Metro, med rubriken "Brott mot aktiebolagslagen av Realtids styrelse", anklagas vd:s Jonas Wiwen-Nilsson och styrelseordföranden Thomas Vinell för att ha försökt ändra på bolagsordningen.

Custos kräver att få tillbaka sin del i den senaste emissionen på 1,2 miljoner kronor, och de vill nu dra sig ur Realtid.

På måndagen ger Jonas Wiwen-Nilsson sin version av ägarstriden i ett brev till Realtids aktieägare, där det framgår att Realtid inte tänker betala tillbaka några pengar.

"Jag finner det oerhört upprörande att vi har en ägare, AB Custos, som aktivt förstör vårt bolag och allt det vi gemensamt har satsat och uppoffrat", skriver han.

Jonas Wiwen-Nilsson skriver att han tidigt i relationen bedömde Custos agerande som "olämpligt" och att den dåliga relationen "briserade" under ett möte med Custos vd Christen Ager-Hanssen. Han ska ha framfört hot och försökt "påverka redaktionella, operativa och ägarmässiga frågor", enligt Jonas Wiwen-Nilsson.

"Bland annat hotade Christen Ager-Hanssen med ett 'krig vi inte skulle orka med' och att 'krossa oss' om vi inte gick honom till mötes", skriver Jonas Wiwen-Nilsson.

Jonas Wiwen-Nilsson skriver att de reagerade starkt på händelsen under mötet men att de senare lyckades komma överens om att Mats Qviberg, som är delägare i både Metro och Realtid, skulle sköta kontakterna med Custos, som också är delägare i båda bolagen. Jonas Wiwen-Nilsson hävdar dock att Mats Qviberg inte har hållit sitt ord.

"Utöver att AB Custos genom Metro tagit viss (nyrekryterad) personal från oss försöker AB Custos nu med juridiska medel agera på ett sätt som anbart kan tolkas som att man aktivit försöker förstöra vår verksamhet på grund av att vi ej accepterat att dansa efter deras pipa".

Christen Ager-Hanssen svarar Dagens Media att han sitter på ett flygplan och i nuläget bara kan ge en kort kommentar – där det framgår att Metros chefredaktör, som nyligen värvades från just Realtid, ska ha kommit till dem med uppgifter.

"Jonas har misskött Realtid ett antal år. Staffan Erfors var en visselblåsare som kom till oss och berättade om missförhållanden på Realtid".

Jonas Wiwen-Nilsson medger att kallelsetiden för beslutspunkten att ändra bolagsordningen på en extra bolagsstämma var för kort, två veckor istället för fyra, men att det rör sig om en teknikalitet. Han skriver även att ändringen är nödvändig för att inte överteckna aktierna i bolaget vid en emission.

I fredags avgick styrelseledamoten P-A Johansson från Realtid, men han sa till Dagens Media att det inte beror på ägarbråket. Thomas Vinell har också av oklar anledning lämnat två av andra styrelseordförandeuppdrag.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev