Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

SKL tar fram regler för sociala medier

Publicerad: 29 April 2010, 09:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:52

I väntan på staliga riktlinjer har Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram egna regler för sociala medier.


SKL har efter en juridisk genomgång kommit fram till att det är fritt fram för kommuner, landsting och regioner – samt dess anställda - att twittra och använda andra sociala medier.

– Flera av våra medlemmar har startat till exempel Facebook sidor för att kommunicera med sina medborgare och många ligger i startgroparna. Därför hoppas vi att denna juridiska genomgång samt några praktiska tips ska vara av stor nytta för alla som vill använda de verktyg som olika sociala medier erbjuder, säger Monica Björklund Aksnes, direktör, Avdelningen för kommunikation, Sveriges Kommuner och Landsting.

Det finns dock vissa riktlinjer – som i dag presenteras i ett tio sidor långt dokument.

I det står det bland annat att endast de inlägg som ”sker inom ramen för myndighetens verksamhet” kan anses vara allmän handling. Inte heller får anställda inom kommuner och landsting skriva saker som omfattas av sekretess.

Dagensmedia.se kunde tidigare i år avslöja att regeringen tillsatt en utredning för att ta fram riktlinjer för sociala medier.

Anledningen är att det finns en osäkerhet bland myndigheter kring hur man ska förhålla sig till nya sajter och tjänster.

I ett brev till Mats Odell frågade Riksantikvariatet vad som egentligen är en inkommen handling och hur man som myndighet ska behandla olämpligt innehåll på sociala medier. Myndigheten känner också att det finns många ”gråzoner” gällande tidigare nämnda sajter.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.