Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Skandalen växer kring Cambridge Analytica

Publicerad: 20 Mars 2018, 07:04
Uppdaterad: 20 Mars 2018, 07:04

Foto: Skärmdump från Channel 4 News

En granskning av Channel 4 News visar hur dataanalysföretaget Cambridge Analytica försöker påverka val med hjälp av sexarbetare och utpressning.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Nya uppgifter om dataanalysföretaget Cambridge Analytica har avslöjats. Channel 4 News har med hjälp av en reporter, som utgett sig för att vara en affärsman från Sri Lanka, kunnat avslöja hur chefer från Cambridge Analytica gett förslag på hur de kan påverka ett lokalt val, rapporterar Channel 4 News.

I en film förklarar chefen Alexander Nix hur de med hjälp av prostituerade och mutor kan utpressa och misskreditera politiska motståndare genom att fånga det på bild.

Dataanalysföretaget nekar dock till anklagelserna och menar att klippet har blivit kraftigt redigerade och att konversationen med reportern på så sätt förvrängts.

Facebooks Mark Zuckerberg, vars data Cambridge Analytica misstänkts ha använts till bland annat Donald Trumps valkampanj, har kallats till att vittna för USA:s kongress. Vd:n har ombetts att redogöra för hur Facebook ska skydda sina användare.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.