Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Size zero-butik välkomnar "smalare mode" – misstänks vara pr-bluff

Publicerad: 23 September 2013, 08:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:33

En genomarbetad pr-bluff – eller en kontroversiell klädbutik för kvinnor som har size zero? Nya Miss Skinny kallas både för "vidrig", "osmaklig" och "empatilös".


I januari 2011 orsakade Gina Tricot ramaskri med sina trådsmala skyltdockor, som beskrivits som anorektiska.

Den ständigt pågående debatten om vikthetsen i modebranschen verkar dock ha undgått grundarna av "Miss Skinny", en ny onlinebutik som uppger att man riktar sig till kvinnor som har size zero – eller storlek 32.

" Miss Skinny riktar sig till självsäkra, unga kvinnor som inte är rädda för att sticka ut. Vi säger som det är. Vi välkomnar ett smalare ideal", skriver butiken i ett pressmeddelande.

Just nu annonserar Miss Skinny på Facebook i en annons med budskapet " We say bye bye to normal". Enligt Miss Skinnys Facebook-sida drog butiken också igång en utomhuskampanj i Stockholm i dag.

" Vi har aldrig sagt att vi passar alla. Size zero doesn't fit all", skriver butiken på sin Facebook-sida, som redan flödar över av ilskna kommentarer.

" Bland det vidrigaste jag sett", " pengakåta äckel", " osmakligt" och " empatilöst". Det är bara några av reaktionerna på Miss Skinnys Facebook-sida.

Samtidigt ställer sig många frågan om det hela bara inte är en genomarbetad pr-bluff – eller rent av ett skämt.

" Hoppas VERKLIGEN att det är någon bokstavligen sjuk jävel som driver, annars är det här den absolut vidrigaste och olämpligaste marknadsföring jag någonsin sett. Fyfan för att trigga sånt här, hur fan är ni funtade? Skäms ni inte?", skriver en person på Facebook.

Dagens Media har under morgonen försökt ta reda på vem som står baken butiken (eller pr-bluffen), som ska lanseras under en pressvisning på Berns nu på torsdag klockan 10.00.

När Dagens Media når Berns pr-chef Daniel Ogalde känner han dock inte till eventet.

– Jag ska kolla upp det, säger han till Dagens Media.

Enligt Stiftelsen för internetinfrastruktur registrerades domänen www.miss-skinny.se av det amerikanska bolaget Miss Skinny Inc den 25 juni i år.

Redan 2006 förbjöd arrangörerna av modeveckan i Madrid modeller på catwalken som hade ett BMI lägre än 18.

Beslutet, som bland annat grundades på att Världshälsoorganisationen klassat BMI-värdet som hälsofarligt, var en reaktion på size zero-trenden.

Detta är size zero

Size zero, eller storlek 0, är en amerikansk storlek som i Sverige motsvarar storlek 32, eller XXS.

En kvinna som är size zero har ett bystmått på 80 cm, ett midjemått på 59 cm och ett höftmått på 82 cm.

Flera kända modeller som exempelvis Ana Carolina Reston och Luisel Ramos uppges ha dött av anorexi eller bulimi efter att försök att uppnå size zero.

Källa: Wikipedia.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.