tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

SD vill stifta nya lagar för att reglera techjättarna

Publicerad: 1 februari 2021, 09:08

Foto: Wikimedia commons

Sverigedemokraterna vill införa en parlamentarisk kommitté för att säkerställa yttrandefriheten på nätet. Det framför bland andra Jimmie Åkesson i DN Debatt och menar att techjättarna inte är neutrala när de tar bort en viss typ av innehåll.

Ämnen i artikeln:

FacebookTwitter

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Det enda innehållet som bör tas bort från nätet är det som ”tydligt bryter mot lagen”, skriver Jimmie Åkesson (SD), Jessica Stegrud (SD), Aron Emilsson (SD) och Matheus Enholm (SD), i ett debattinlägg i DN och menar att många användare får ”sitt material borttaget utan grund och utan förklaring”. 

Vidare skriver de att dagens demonstrationer i dag sker på sociala medieplattformar som Facebook. 

”Skillnaden mellan dåtidens demonstrationer och nutidens digitala versioner är att de i dag kan tas bort och tystas ned med en knapptryckning, bortsorterade av amerikanska oligarker som inofficiellt tycks vilja gå i samma riktning som de styrande i Sverige”, skriver de. 

Som lösning på vad SD kallar för en fri åsiktsbildning behöver regeringen stifta nya regler. Sverigedemokraterna vill därför införa en parlamentarisk kommitté med uppdraget att ta fram lagstiftning i syfte att säkerställa yttrandefriheten på internet. 

De vill bland annat se till att algoritmer inte diskriminerar politiska ståndpunkter.

”Det bör inte vara möjligt att genom dolda åtgärder eller extern manipulation påverka spridning av material utifrån dess värdemässiga innehåll”, skriver de. 

SD menar nämligen att techjättarna inte är neutrala när de tar bort innehåll.

”Google, genom Youtube, raderade exempelvis en av våra valfilmer förra riksdagsvalet och skyllde allt på ett 'misstag' – något som märkligt nog verkar drabba en sida i debatten oftare än den andra”, skriver de. 

Debattinlägget skrivs bara några veckor efter att plattformar som Facebook och Twitter har stängt ned Donald Trumps konto och en debatt om plattformarnas agerande blossat upp. 

LÄS MER: Motiven bakom nätjättarnas bannlysning av Trump: ”Ren och skär krishantering” 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev