Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

SD:s Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott

Publicerad: 29 September 2015, 11:32
Uppdaterad: 20 Januari 2016, 08:20

SD:s Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott kopplat till partiets mediebolag Samtid och Framtid.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas tidigare presschef, riksdagsledamoten Martin Kinnunen, åtalas för två fall av grovt skattebrott, skattebrott och grovt bokföringsbrott, rapporterar flera medier.

Ekobrottsmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att man väckt åtal mot en styrelseledamot i bolaget Samtid och Framtid AB, som ju är Sverigedemokraternas mediebolag, som bland annat driver nyhetssajten Samtiden.

Ytterligare en person i bolaget misstänks för medhjälp till brotten, som ska ha begåtts någon gång under 2013 och 2014. Enligt Ekobrottsmyndigheten rör det sig om mycket stora belopp. Båda åtalade nekar till brott.

– Utredningen har visat att man har deklarerat inkomstskatt och moms felaktigt, vilket i detta fall räknas som grova skattebrott. Vi har också funnit att man har åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen genom att bokföra allt i efterhand, alldeles för sent. Osanna fakturor har även använts som verifikationer i bokföringen. Eftersom det rör sig om mycket stora belopp räknas brotten som grova, säger vice chefsåklagare Jakob Holmberg, på Ekobrottsmyndigheten, i pressmeddelandet.

Det var i februari som det blev känt att en brottsutredning inletts mot Martin Kinnunen. Bara två veckor innan dess meddelade Martin Kinnunen Dagens Media att han skulle sluta som presschef för Sverigedemokraterna.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.