Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Sambotestets skapare till attack mot Expressen: "De har bara hittat på"

Publicerad: 25 mars 2014, 07:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:43

UPPDATERAD. Tor Löwkrantz, planner på Fastighetsbyråns pr-byrå Wenderfalck, anklagar Expressen för att ljuga om det populära "Sambotestet".


Ämnen i artikeln:

Wenderfalck

Det är i en artikel publicerad igår som Expressen berättar om användarnas oro kring det populära "Sambotestet", som lanserats av Fastighetsbyrån.

" Det många inte vet är att testet samlar in stora mängder information från både deltagarna och deras Facebookvänner. Fastighetsbyråns test använder bland annat information från privata meddelanden, relationer och arbetsplatser", skriver Expressen bland annat.

Enligt tidningen har "dammsugningen" av information på Facebook gjort att flera användare känner sig lurade.

" Ni har ingen tystnadsplikt och ni kan samla information mot tredjepart, det här är under all kritik och jag hoppas att ni åker på ett bakslag som kostar bra mycket mer än vad er reklam gav", skriver en person enligt Expressen.

Artikeln har gjort Tor Löwkrantz, planner på Wenderfalck som tagit fram "Sambotestet", förbannad.

Nu anklagar han Expressen för att ljuga.

– Jag förstår att Expressen vill göra en nyhet på "Sambotestet". Men vi har hela tiden varit väldigt noga med att "Sambotestet" inte ska göra någon typ av integritetsintrång och att vi inte ska trampa över någon slags etisk eller laglig gräns om vad man får göra med folks data, säger Tor Löwkrantz till Dagens Media.

Enligt honom har Expressen "helt missuppfattat" hur "Sambotestet" fungerar.

– Det sker en jämförelse mellan olika profiler men det är ingenting som samlas upp eller sparas. Datan som Expressen pratar om existerar bara i den här jämförelsen. Datan används inte som den skulle kunna göra. Det enda som existerar efter att man gjort testet är vem man ska bo med och vart man ska bo. Och det är ju hela syftet med att man ska dela "Sambotestet".

Tor Löwkrantz säger sig samtidigt förstå att folk blir oroliga.

– Många tänker på integritetsfrågor och vad som kan hända med datan och det man gör på Facebook. Därför är det väldigt synd att Expressen vinklar artikeln på det här sättet. De vet mycket väl om att datan inte sparas och de har fått ett rakt svar om det. Ändå gör man nyheten. Det är inte så fräscht, säger han och fortsätter:

– Det sker ingen kartläggning, det är helt felaktigt. Expressen har bara hittat på det och det är synd.

Ni har ju fått mycket bra press för "Sambotestet", hur illa är det här för er och Fastighetsbyrån ur pr-synpunkt?

– Det är inte så illa, men jag vill markera när Expressen gör en sådan här glidning. De vet mycket väl att det inte handlar om något fuffens men jag gissar att de själva kanske vill ha lite delningar på Facebook. De måste också få det.

På Twitter skriver Expressen att de inte har fått svar på vad som händer med datan, vad säger du om det?

– Men det är ju som att säga till Expressen att "ni har inte skrivit en artikel, när publiceras den?". På den nivån är det. Om ingenting existerar kan man ju inte göra något med det.

Erik Carlsson är den som skrivit artikeln om "Sambotestet" och han menar att det är meningen " Det är dock oklart vad som händer med den enorma mängden information som samlas in från 'Sambotestet'" som han och Tor Löwkrantz är oense om.

– Fastighetsbyrån har svarat att de inte sparar informationen. Det nämns i ingressen och fyra gånger i brödtexten. Det framgår alltså väldigt tydligt, säger han till Dagens Media.

Enligt Fastighetsbyråns egna siffror har 1,2 miljoner gjort sambotestet hittills.

– Därför tycker vi att det är viktigt att berätta hur mycket personlig information som faktiskt används för att göra "Sambotestet". Särskilt eftersom att många tänker på integritetsfrågor och vad som kan hända med personlig information från 1,2 miljoner människors Facebooksidor, säger han och fortsätter:

– Företaget menar att deltagarna har ett eget ansvar eftersom de godkänner att appen får tillgång till informationen. Men faktum är att appen då även tar information från deltagarens vänner som inte har godkänt detta.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Wenderfalck

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News