Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Säljer Hemnet till Schibsted – men behåller tio procent

Publicerad: 20 November 2015, 07:44
Uppdaterad: 17 December 2015, 08:52

Schibsted släpper kravet om att få köpa 100 procent av Hemnet, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

SchibstedHemnet

Budstriden om Hemnet kan vara på väg att avgöras. Detta sedan Mäklarsamfundet, som äger 25 procent av Hemnet, har beslutat att acceptera Schibsteds bud, uppger Breakit.

Men Mäklarsamfundet vägrar att släppa hela Hemnet.

– Årsmötet går på styrelsens rekommendation om att fullfölja affären med Schibsted. Det innebär att vi säljer 15 procent av aktierna i Hemnet. Efter affären kommer vi äga 10 procent av aktierna och kan därmed behålla inflytandet över viktiga affärsprinciper, sade Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken till Breakit direkt efter att årsmötet avslutades under torsdagskvällen.

Sedan tidigare har Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling accepterat Schibsteds bud, som initialt låg på 1,5 miljarder kronor för hela Hemnet.

När budet kommunicerades i maj var beskedet från Schibsted tydligt. Hela Hemnet skulle köpas.

– Vi tror att det är viktigt att Hemnet är en neutral marknadsplats utan särintressen. Därför ser vi 100 procent som det optimala, sade  Martin Frey, affärsområdeschef för Schibsted Classified Media, till Dagens Media.

Ett budskap som även fanns i Schibsteds pressmeddelande om budet.

”Ett villkor för budet är bland annat att Schibsted får köpa 100 procent av aktierna och att Konkurrensverket godkänner affären”, skrev Schibsted.

Schibsted gör nu helt om i den frågan.

Mediebolaget säger sig vara "nöjda med konstruktionen” och att man ”ser fram emot att utveckla Hemnet tillsammans med Mäklarsamfundet”, som har en stor och gedigen kunskap om branschen.

– Vi ser positivt på det. Det innebär att vi får ett långsiktigt partnerskap med mäklarbranschen, säger Schibsted Sveriges koncernchef Raoul Grüntahl till Dagens Media.

Vad gör att ni ändrar er?

– Under förhandlingarna har vi kommit fram till att detta är en bra lönsing. Vi tycker att det är positivt att vi får ett långsiktigt partnerskap med mäklarbranschen.

Beskedet från Mäklarsamfundet påverkar inte Schibsteds värdering av Hemnet, som alltså fortfarande ligger på 1,5 miljarder kronor för hela företaget.

– Vi betalar på samma företagsvärdering, så om vi köper 90 procent betalar vi 90 procent av det värdet.

Innebär detta att affären är i hamn?

– Nej, det är ett stort och viktigt steg. Men dels har vi en fjärde ägare, och vi har respekt för deras process, och dels ska affären gå igenom hos Konkurrensverket. Så i hamn är det innan allt är färdigt.

Mäklarsamfundets besked gör att Schibsteds bud nu har accepterats av aktörer som tillsammans kontrollerar 75 procent av Hemnet.

En pusselbit återstår dock innan Hemnet-affären slutligen kan stängas.

Fastighetsmäklarförbundet höll i onsdags extra årsmöte, som till stor del kretsade kring Hemnet-affären.

Inget beslut är dock taget. Förbundets styrelse redogjorde för den process som varit och för de bud som fortfarande ligger på Hemnet.

”Stämman beslutade därefter att ge styrelsen för FMF mandat att driva förhandlingarna i mål och bestämma om aktier skall säljas eller ej och i sådana fall till vem”, skriver Fastighetsmäklarförbundet på sin sajt.

Fastighetsmäklarförbundet äger 25 procent av Hemnet. Raoul Grüntahl vill inte spekulera om när man väntar ett besked om denna sista pusslebit.

– Det vet vi inte, och det är viktigt att vi inte lägger oss i det. De måste få ha sin process och vi har respekt för det, säger han.

Affären förutsätter även Konkurrensverkets godkännande. Som Dagens Media tidigare har berättat talar verkets tidigare agerande för att kan komma att ta strid mot affären.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SchibstedHemnet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.