Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Sakine Madon petar ner Zara Larsson från Twittertronen

Publicerad: 13 juni 2015, 06:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:58

Hon är mäktigast på Twitter – mätt i form av samtal. "Det tycker jag är mer rättvisande", säger Sakine Madon, som petar ner Zara Larsson till plats nummer 16 190.


I veckan presenterades den årliga Twittercensus, där artisten Zara Larsson, 17, placerade sig på förstaplatsen på listan över Sveriges mest inflytelserika twittrare.

Studien möttes snabbt av kritik – och Mattias Östmar digitalkonsult på Whispr group levererade ett alternativt sätt att mäta inflytande, som också tar hänsyn till förda samtal och nätverk.

Norrans politiska redaktör Sakine Madon, 35, som också skriver kolumner i Expressen och Dagens Samhälle, är med det sättet att räkna störst på Twitter. Zara Larsson hamnar först på plats 16 190.

– Jag förstår att jag är lite partisk, men jag tycker att det är ett mer rättvisande sätt att räkna, Twitter går ju ut just på att föra samtal, säger Sakine, och fortsätter:

– Opinionsbildare fungerar olika, men jag har som princip att svara på alla som skriver till mig, både via mejl och Twitter och Facebook. Och jag har märkt att många blir förvånade över att de faktiskt får svar.

Hur hinner du det – det låter som att det kan ta ganska mycket tid?

– Ibland kan jag sitta en helg och svara på mejl, jag ser det som en del av jobbet, att hålla igång en dialog. För har jag inte en dialog med mina läsare så är det ju ingen mening med att opinionsbilda.

Vad tycker du om debattklimatet, får du mycket hot och hat?

– Jag är ganska snabb med att blockera folk, vissa är ju helt enkelt energitjuvar, de stänger jag av.

– Jag har jättestarka åsikter om saker och ting, och det finns det ju många andra som också har. Så det kan bli ganska spetsiga diskussioner, men min erfarenhet är att så länge man svarar respektfullt så brukar de flesta uppskatta det.

Ångrar du något du skrivit?

– Ja, självklart. Det är ju lätt i sociala medier, när det går fort, att slira lite, men jag tycker att folk är rätt bra på att be om ursäkt, och att det finns förståelse för det.

Hon har funnits på Twitter sedan 2010, och tyckte först att det verkade ganska trist och meningslöst.

– När jag började hade redan ganska många Twitter, jag skaffade det mest för att kunna länka mina texter, och få tips om andras texter. Men det har ju blivit mer och mer av samtal på Twitter.

Stänger du nånsin ner – eller är du alltid uppkopplad?

– Jag ska åka till Kreta nu en vecka, och koppla av, då kommer jag nog att stänga ner litegrann. Det krävs nästan att jag åker utomlands. Sitter jag till exempel på en halvtråkig familjemiddag så kollar jag samtidigt vad som händer på Twitter.

Vad gör du helst en ledig helg?

– Alltså, det allra roligaste jag vet är att åka på festival, som Sweden Rock. Men just nu är jag gravid, vi väntar vårt andra barn, så i sommar blir det lugnt, läsa nån bok, gå till utebadet och så.

Till sist, har du några tips till den som vill bli inflytelserik på Twitter? 

– Det är som i vanliga livet – om man visar sig intresserad och nyfiken, och för samtal, så kommer folk att vilja lyssna. Man behöver inte någon strategi eller så för att lyckas på Twitter.

 

Här är topplistan över de mest sociala twittrarna:

 

1 Sakine Madon, journalist

2 Daniel Swedin, journalist

3 Eric Rosén, journalist

4 Owe Nilsson, journalist

5 Osín Cantwell, journalist

6 Ivar Arpi, journalist

7 Emanuel Karlsten, journalist

8 Jonna Sima, journalist

9 Mårten Schultz, professor

10 Fredrik Virtanen, journalist

 

Mathias Östmars undersökning baseras på ömsesidiga omnämnanden i drygt 147 miljoner tweets från 443 058 svenska Twitterkonton under Q1 2015.

 

Sakine Madons spellista för helgen:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:6gy6BMUmKcsCqfREBxZxQn" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev