Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Sakine Madon: "De vågar inte skriva"

Publicerad: 12 september 2012, 08:47
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Newsmill stänger ner sina kommenatarsfält. För dagensmedia.se berättar redaktionschefen Sakine Madon om beslutet.

Ämnen i artikeln:

Newsmill

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


I dag skrev Newsmills redaktionschef Sakine Madon och redaktör Patrik Kronqvist att de stänger ner debattsajtens kommentarsfält.

– Vi har haft problem och har inte kunnat ha den stränga bevakning som egentligen krävs. Om någon skriver något hotfullt så måste det bort omgående och det hinns inte med. Vi vill ha en öppen och bra debatt men en del av skribenterna har själva sagt att de inte vågar skriva, säger Sakine Madon till dagensmedia.se.

I artikeln säger Sakine Madon och Patrik Kronqvist att de är inte är främmande för att öppna kommentarsfälten igen om det skulle finnas något sätt att behålla nivån på dessa uppe. Detta är något som många besökare redan tagit fasta på.

– Sedan vi gick ut med att vi stänger kommentarsfälten har vi fått många tips på hur vi kan lösa problemen med att sopa rent. Och det är ju glädjande, för det optimala är att ha öppna kommentarsfält. Idén om att folk ska komma till tals är positiv, säger Sakine Madon.

Vad är det för sorts förslag?

– Folk har gett förslag på att besökarna själva ska kunna moderera eller att vi kan använda oss av ideella krafter, men frågan är var det juridiska ansvaret skulle ligga.

Är det så att ni inte har de resurser som krävs?

– Nej, vi är en liten redaktion och kan inte ha en heltidsanställd som granskar kommentarsfälten. Vi har provat olika sätt att moderera, men vi får så många kommentarer att det skulle krävas mer.

Ni är ju en debattsajt, hur påverkar nedstängningen av kommentarsfälten er verksamhet?

– Vissa i kommentarstråden under vår artikel tror att nu är det kört för den svenska demokratin. Men det är inte så illa, man kan fortfarande kommentera på egna bloggar, Facebook och Twitter. Sedan kan man skriva en replik och skicka in till oss. Meningen är ju att olika åsikter ska komma till tals.

Hur många repliker tar ni in?

– Det beror på hur många som kommer in, det brukar reglera sig självt. Två replikskiften brukar vara nog, om de upprepar sig brukar vi säga stopp.

Så då kan inte debatten gå lika långt som den gör i kommentarsfältet?

– Må så vara, vi får se hur det går. Men det kan vara bra att folk får sitta ner och sätta sakfrågorna i fokus. Det vi har upplevt är att folk kan vara raljerande och sårande i kommentarfälten, snarare än att bidra med något konstruktivt.

Hur har reaktionerna sett ut?

– Det har varit blandat. Många av skribenterna säger "äntligen". De har ibland avstått från att skriva hos oss, för att de har varit rädda för kommentarsfälten. Men läser man i tråden under artikeln så är majoriteten ledsna över beslutet, men vi gör det bästa av det vi kan.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev