Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Sajtkoll stängs ner efter hot: "Någon har försökt kartlägga min familj"

Publicerad: 26 Februari 2015, 08:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:11

Sajtkoll skulle bli en slags motsvarighet till Metros viralgranskare men nu, bara tre dagar efter lanseringen, stängs den ner.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Till skillnad från Viralgranskaren, som granskar exempelvis bilder och artiklar som delas av privatpersoner, var tanken att Sajtkoll skulle granska själva källan.

På sajten kunde användarna mata in en domän som exempelvis avpixlat.info och sedan få fram ett svar om vilken typ av sajt det rör sig om.

Sajtkoll listade inte bara myt- och hatsajter utan också bedrägeri- och satirsajter samt vanliga nyhetssajter. Men nu bara dagar senare läggs Sajtkoll alltså ner.

Anledningen är att Kolbjörn Guwallius, redaktör för Sajtkoll, drabbats av en hatstorm på nätet.

– Dels har jag fått hatiska kommentarer som har gjort att jag har känt mig väldigt jagad. Sedan är det andra saker som jag har upplevt som hotfullt. Jag har dessutom sett otvetydig information på att någon har försökt kartlägga min familj. Det kommer för nära helt enkelt, det känns som att det kan hända något närsomhelst, säger Kolbjörn Guwallius till Dagens Media.

Är du förvånad?

– Både ja och nej. Jag är lite förvånad över att det blev så mycket, men det är klart att vi visste att det skulle bli liv i luckan och att högerextremisterna inte skulle gilla det. Men jag har inte den säkerhetsmarginalen att jag kan riskera att det blir värre.

I går la Kolbjörn Guwallius upp en skylt med texten "Tillfälligt stängt" på Sajtkoll, vilket fick Roger Sahlström på den islamfientliga tidskriften Dispatch International att jubla.

– Han skrev något i stil med att "med ett litet drev lyckades vi sänka sajten". Och han ska vara någon slags yttrandefrihetskämpe enligt sin egna självbild. Men det går tydligen bra att dreva mot någon som inte tycker som han.

Kolbjörn Guwallius berättar att han sett en mängd mer eller mindre otroliga teorier om vem som egentligen ligger bakom Sajtkoll.

– Det är allt från att stora mediehus ligger bakom det till att det är ett samarbete med Researchgruppen. Det finns inget stopp på det.

Kommer du leta efter någon annan som kan ta över sajten?

– Jag kommer inte aktivt att leta efter det men om någon hör av sig kan jag tänka mig att lämna över den till en seriös aktör. Grejen är ju att den ska vara oberoende. Jag såg att Politism (Aftonbladets vänstersajt, reds anm.) skrev positivt om sajten men det hade exempelvis blivit fel om de hade tagit över den.

Vad har du fått för reaktioner på sajten utöver de som kommer från högerextremt håll?

– Det är bara de som klagat. De andra reaktionerna jag har fått är att den är jättebra eller så har det inte blivit något alls.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.