Så vill Facebook och operatörerna hjälpa efter Brysseldåden

2016-03-22 12:23  
Sky News sänder direkt från Bryssel, liksom i stort sett samtliga av världens stora medier.

Facebook kritiserades – aktiverar nu funktionen "safety check". Samdigt släpper alla de stora svenska mobiloperaötörerna samtal till och från Belgien fria.

”Vi hoppas att vi kan underlätta för de drabbade att hålla kontakt med familj och vänner”, skriver Telenor på sin Facebooksida.

Vid alla stora terrorattacker är behovet av information stort. Faceboook har blivit ett sätt för människor att meddela sig snabbt till sina nära och kära. Vid terrordåden i Paris i slutet av 2015 öppnade Facebook möjligheten att markera sig som ”utom fara” för användare i området via funktionen ”safety check”, som ursprungligen presenterades i oktober 2014.

Under förmiddagen har flera medier rapporterat om att mobilnäten i Brysselområdet varit överbelastade. Facebook kritiserades då för att inte ha aktiverat sin ”safety check”-funktion.

Strax innan lunchtid på tisdagen valde Facebook att aktivera funktionen, rapporterar The Independent.

Under tisdagsförmiddagen kom uppgifter att en svensk man i 50-årsåldern ha fått en splitterskada efter explosionen på flygplatsen i Bryssel.

Även de svenska mobiloperatörerna vill dra sitt strå till stacken för att hjälpa till.

”Med anledning av bombdåden i Bryssel tar Telenor tillsammans med Tele2, Telia och 3 bort kostnader för samtal, SMS, MMS och datatrafik i Belgien. Det innebär att Telenors kunder inte debiteras för samtal, SMS och MMS till och från Belgien samt datakostnader för de kunder som befinner sig i Belgien. Vi hoppas att vi kan underlätta för de drabbade att hålla kontakt med familj och vänner i denna stund”, skriver Telenor på sin Facebooksida.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt