Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Så vill Facebook och operatörerna hjälpa efter Brysseldåden

Publicerad: 22 mars 2016, 11:23
Uppdaterad: 22 mars 2016, 11:29

Facebook kritiserades – aktiverar nu funktionen "safety check". Samdigt släpper alla de stora svenska mobiloperaötörerna samtal till och från Belgien fria.


Ämnen i artikeln:

TelenorFacebook

”Vi hoppas att vi kan underlätta för de drabbade att hålla kontakt med familj och vänner”, skriver Telenor på sin Facebooksida.

Vid alla stora terrorattacker är behovet av information stort. Faceboook har blivit ett sätt för människor att meddela sig snabbt till sina nära och kära. Vid terrordåden i Paris i slutet av 2015 öppnade Facebook möjligheten att markera sig som ”utom fara” för användare i området via funktionen ”safety check”, som ursprungligen presenterades i oktober 2014.

Under förmiddagen har flera medier rapporterat om att mobilnäten i Brysselområdet varit överbelastade. Facebook kritiserades då för att inte ha aktiverat sin ”safety check”-funktion.

Strax innan lunchtid på tisdagen valde Facebook att aktivera funktionen, rapporterar The Independent.

Under tisdagsförmiddagen kom uppgifter att en svensk man i 50-årsåldern ha fått en splitterskada efter explosionen på flygplatsen i Bryssel.

Även de svenska mobiloperatörerna vill dra sitt strå till stacken för att hjälpa till.

”Med anledning av bombdåden i Bryssel tar Telenor tillsammans med Tele2, Telia och 3 bort kostnader för samtal, SMS, MMS och datatrafik i Belgien. Det innebär att Telenors kunder inte debiteras för samtal, SMS och MMS till och från Belgien samt datakostnader för de kunder som befinner sig i Belgien. Vi hoppas att vi kan underlätta för de drabbade att hålla kontakt med familj och vänner i denna stund”, skriver Telenor på sin Facebooksida.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TelenorFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.