Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Så ska Youtube bekämpa terrorism online

Publicerad: 19 Juni 2017, 08:30
Uppdaterad: 19 Juni 2017, 10:39

Youtube ska anstränga sig med för att förhindra extremistiskt innehåll på plattformen. Bild: Pixabay

Google presenterar fyra åtgärder som ska förhindra terrorism och extremism på Youtube.


Ämnen i artikeln:

YoutubeGoogleFacebook

I förra veckan meddelade Facebook att man i kölvattnet av den senaste tidens terrorattacker tar krafttag för att förhindra terrorism och extremism att få spridning på plattformen.

Även Googleägda Youtube har under det senaste året haft stora problem med att hantera extremistiskt innehåll, och som följd förlorat en lång rad internationella annonsörer.

Igår söndag gick därför Google ut i en gästkrönika i Financial Times och presenterade fyra åtgärder för att bekämpa terrorism på Youtube.

Kent Walker, vice vd på Google, skriver i artikeln att Youtube redan samarbetar med en rad myndigheter och juridiska instanser för att identifiera och ta bort extremistiskt innehåll, och dessutom har investerat i system för att underlätta arbetet.

"Vi har tusentals personer världen runt som bedömer och tar bort innehåll som missbrukar vår plattform. Våra ingenjörer har utvecklat teknologi för att förhindra återuppladdningar av redan känt terroristiskt innehåll med hjälp av bland annat bildindentifikation", skriver han.

Men Googlechefen konstaterar samtidigt att dessa åtgärder inte har varit nog – och att industrin nu måste ta ytterligare krafttag.

Därför kommer Google att öka sin användning av teknologi för att identifiera extremism och terrorism-relaterade videos på Youtube. Kent Walker menar att det är en tuff uppgift, eftersom att en video som visar en terrorattack antingen kan vara informativa nyheter om den sänds inom ett nyhetsinslag i BBC, eller en glorifiering av våld om den laddas upp i en annan kontext.

Precis som Facebook är Youtubes inställning att man inte kan förlita sig endast på teknologi i kampen mot terrorism online. Därför kommer Youtube att öka antalet oberoende experter inom Youtubes Trusted Flagger-program. Det ska hjälpa bolaget att dra nytta av expertis från specialiserade organisationer som jobbar med frågor som hets mot folkgrupp och terrorism.

"Medan många flaggningar gjorda av vanliga användare, är Trusted Flagger-markeringar relevanta i över 90 procent av fallen och hjälper oss att lägga våra insatser på rätt ställen och att indentifera nya problemområden", skriver Kent Walker vidare.

Som tredje åtgärd kommer Youtube bli hårdare i sin bedömning av videos som inte självklart bryter mot Youtubes policies – exempelvis videos som innehåller extremt religiösa inslag.

Till sist ska man utöka sitt engagemang i initiativ som jobbar förebyggande mot radikalisering. Med utgångspunkt i sitt "Creators for Change"-program som lyfter upp Youtube-röster som tar tydlig ställning mot hat och radikalisering, samarbetar man med organisationen Jigsaw för att ytterligare sprida den så kallade "Redirect Method" över Europa.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

YoutubeGoogleFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.