torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Så ska Google lösa annonsörsflykten

Publicerad: 3 april 2017, 06:54
Uppdaterad: 4 april 2017, 07:17

Google kommer släppa in tredjepartsaktörer för brand safety och utveckla nya verifieringsverktyg – men det är ännu oklart när förändringarna kommer bli verklighet.

Ämnen i artikeln:

GoogleSveriges AnnonsörerYoutube

HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Flera stora annonsörer har ställt sig till skaran som valt att pausa sitt samarbete med Youtube/Google.

Som svar på det växande antalet annonsörer som visat sitt missnöje, kommer Google arbeta tillsammans med tredjepartsaktörer för brand-safety, skriver Adage. Tredjepartsaktörer, som Doubleverify och Integral Ad Science, kommer se till att marknadsförares pengar inte läggs på Youtube-annonser som dyker upp bredvid våldsamt eller kränkande innehåll.

Google har även meddelat att de kommer arbeta med företag som är med i annonsindustrins medieråd (MRC) för att ta fram nya verifierinsverktyg. Det är ännu oklart exakt när dessa verktyg kommer kunna användas.

Det är också oklart när tredjepartsaktörerna kommer påbörja sitt brand-safety arbete.

"Än så länge har vi inte fått några detaljer om den lösning som de planerar", säger en representant från Doubleverify, enligt Adage.

Analytiker har spått att Google riskerar att förlora 750 miljoner dollar till följd av annonsörsflykten.

I Sverige har Sveriges Annonsörer fört en dialog med Google Sverige för att få mer information om situationen. Tero Marjamäki, pressansvarig på Sveriges Annonsörer, sa i förra veckan till Dagens Media att han upplever att Google tar det hela på stort allvar, åtminstone från ett kommersiellt perspektiv. Han gav även som råd till annonsörer att ställa högre krav.

– Framför allt att ställa krav på sina partners, att kräva siffror och svar på vart ens annonser har synts, hur och för vem.

Det franska byrånätverket Havas, med kunder som BBC, Domino's Pizza och Hyundai Kia, var först med att lämna. Sedan dess har bland annat AT&T, Verizon och Johnson & Johnson meddelat att de inte kommer annonsera på Youtube. Även Svenska Spel har pausat sin annonsering.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev