Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Så ska Facebook stoppa fejknyheterna

Publicerad: 21 januari 2015, 07:46
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Facebook vill minska andelen falska nyheter som sprids till användarna.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Historierna som sprids på Facebook och får oss att reptilsnabbt trycka på ”dela” behöver inte alltid vara sanna. Något som Metros Viralgranskaren, vinnare av Stora Journalistpriset, gjort till sitt uppdrag att avslöja.

Nu tar Facebook krafttag mot bluffarna.

”Vi har hört från folk att de vill se färre historier som är bluffar eller missledande nyheter”, skriver bolaget i en bloggpost, som uppmärksammas i medier världen över.

Nyligen införde Facebook möjligheten för användarna att rapportera falska historier, likt man tidigare kunnat göra med spam.

För att få ned antalet bluffnyheter som sprids via Facebook har det sociala nätverket nu skruvat på sina algoritmer, genom att nyhetsflödet på Facebook ska ta hänsyn till hur många som har anmält en viss historia eller nyhet som falsk.

”Detta betyder att en uppdatering med en länk till en artikel som många har rapporterat som en bluff eller som många har valt att radera kommer att få reducerad distribution i nyhetsflödet”, skriver Facebook.

Länkar som får många bluffanmälningar kommer även att få ett varningsmeddelande.

Enligt Facebook ska satir inte påverkas av de nya reglerna. Inte heller seriösa nyhetsaktörer.

”Det stora majoriteten av publishers på Facebook kommer inte att påverkas av uppdateringen. En liten grupp publishers som frekvent postar bluffar och blåsningar kommer att se sin spridning minska”, skriver bolaget på sin blogg.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev