Så ska Facebook stoppa fejknyheter

2016-12-16 09:21  

Facebook ber journalister om hjälp att granska misstänkt falska nyheter.

Efter anklagelserna om att falska nyheter på Facebook hade en stor påverkan under den amerikanska valrörelsen, har Mark Zuckerberg lovat att ta krafttag för att få bort falska nyheter från sajten.

På torsdagskvällen presenterades några av åtgärderna, som Facebook har testat och nu börjar rulla ut.

I ett pressmeddelande skriver Facebook att man framför allt vill förlita sig på de egna medlemmarna, för att få bort de allra värsta exemplen.

Det ska bli lättare att anmäla bedrägerier och falska nyheter, och artiklar som har anmälts ska faktakollas av tredjepart. Enligt Reuters kommer Facebook bland annat använda sig av ABC News och AP för att granska anmälda artiklar, tillsammans med faktagranskningssajten Snopes. 

Det som anses vara falska nyheter kommer att flaggas tydligt, för att få mottagarna att tänka efter innan de delar vidare. Flaggade inlägg kan heller inte sponsras eller göras om till en annons. Facebook skriver också att inlägg som får många anmälningar kan komma att hamna lägre ner i nyhetsflödet.

 

Kristin Djerf

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt